Polis sköt sig i foten

2010-09-30 10:19 Mattias Davidsson  
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

En polisman skadades lindrigt i foten då han sköt vådaskott under en skjutövning.

Olyckan inträffade mitt på dagen på onsdagen på skjutbanan i Morapolisens källare. En av poliserna råkade avfyra sin tjänstepistol nedåt. Han fick en rispa i foten.

- Skadorna är tämligen lindriga. Han märket inte först att skottet hade tagit, säger presstalesman Sven-Åke Petters.

Det var under en av de obligatoriska tjänsteskjutningarna som olyckan hände. Man övade med standardpistolen Sig Sauer, 9 millimeter.

- Exakt vad som hände vet vi inte ännu. Men det var när man skulle göra patron ur. Utredningen får visa om det är handhavandefel eller något fel på vapnet, säger presstalesman Sven-Åke Petters.

Händelsen rubriceras som ett vådaskott och en arbetsplatsolycka.

- Ingen annan skulle kunnat komma till skada. Pistolmynningen var riktad nedåt och det är trägolv som inte ger några rikoschetter, säger Sven-Åke Petters.

Polismannen har lång erfarenhet. Vådaskott sker varje år inom Polisen, men det är ovanligt att någon kommer till skada. Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen granskar händelserna och utdelar vanligen varning. Ibland förekommer löneavdrag.

Vådaskott i lunchrummet extra allvarligt

Alla vådaskott som polisens personalansvarsnämnd prövade 2009:

  • En inspektör skjuter vådaskott med kulsprutepistolen MP5 efter avslutad skjutövning när man gör patron ur. Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen ger inspektören disciplinpåföljd i form av varning.
  • En inspektör råkar avlossa ett vådaskott med kulsprutepistolen MP5 i Polisens garage. Nämnden ger en varning.
  • En inspektör avlossar vådaskott vid patron ur inne på en polisstation. Varning.
  • En inspektör avlossar vådaskott vid genomsökning inne i en byggnad. Ingen person blir träffad, men golv och innertak får skador. Disciplinpåföljd: varning.
  • En inspektör skjuter vådaskott i polisstationens vapenrum där han är ensam. Disciplinpåföljd: varning.
  • En inspektör avlossar vådaskott i lunchrummet. Turligt nog är mannen ensam i rummet. Eftersom händelsen inträffar i en lokal som överhuvudtaget inte är avsedd för vapenbruk, ser nämnden strängare på vådaskottet. Inspektören får fem dagars löneavdrag.
  • En polisassistent avlossade ett vådaskott i den så kallade patron ur lådan. Nämnden ser en förmildrande omständighet i att det oavsiktliga skottet avlossades mot den för ändamålet avsedda lådan. Felet är ringa och ärendet avskrivs.

Relaterade dokument

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö