Platschef ansvarig för dödsolycka

2011-01-11 13:08 Ann Norrby  

Dödsolyckan vid sjukhusbygget i Västerås berodde på att betongpelare lyftes med för klena öglor. NCCs platschef döms till böter för arbetsmiljöbrott och företaget får betala 400 000 kronor i företagsbot.

En byggnadsarbetare avled i början av 2009 efter att ha fått 1,9 ton tung betongpelare över sig. Olyckan berodde på att pelarens lyftögla var underdimensionerad, den klarade högst 1,2 ton enligt märkningen. Att 70 pelare tidigare lyfts utan att öglorna brast, måste ha berott på rena tillfälligheter menar Västmanlands tingsrätt.

Tingsrätten anser att platschefen skulle ha förvissat sig om att lyftutrustningen skulle klara att lyfta de tunga pelarna. Han skulle ha sett till att den som fick i uppdrag att köpa öglorna fått tydligare instruktioner. Genom att inte göra det var han oaktsam och därför döms han till 80 dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Domstolen dömer också ut 400 000 kronor i företagsbot för NCC Construction. Utan någon motivering skriver domstolen att den bot på 2 000 000 kronor som åklagaren krävt är alldeles för hög.

Två månader att överklaga

Domen kan överklagas senast den 1 februari 2011.

Dom i mål B 3405-09 den 11 januari 2011, Västmanlands tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen