Piloterna: Vi ligger hela tiden på gränsen

2011-04-18 11:05 Lena Gunnars  

Nio av tio danska piloter har begått fel på grund av trötthet och varannan har somnat under flygningar. Det visar en undersökning som Danska Politiken gjort tillsammans med det danska pilotfacket.

21 danska piloter berättar för tidningen om hur de långa arbetspassen gör dem så utmattade att  passagerarnas  liv sätts i fara.

– Jag har upplevt situationer där jag fått tillåtelse att sova i halvtimme och när jag vaknat upp har jag upptäckt att han bredvid också sitter och sover, säger en pilot till Danska Politiken”.

En annan pilot har bett stewarten att komma in i cockpit en gång i timmen för att säkerställa att alla är vakna.

På grund av den rådande konkurrensen mellan flygbolag tvingas piloterna jobba 10-12 timmar flera dagar i sträck. Ofta är passen förlagda på både morgnar och kvällar som gör att de inte får någon regelbunden sömn. Piloterna berättar om hur tröttheten lett till att de begått flera fel. I vissa fall har det rört sig om småfel som kunnat få katastrofala konsekvenser.

En gång om året genomgår piloterna med danskt flygcertifikat en hälsoundersökning på den flygmedicinska kliniken i Köpenhamn. Där kontrolleras bland annat blodtryck, syn och hörsel. De senaste åren har ett nytt tema dykt upp i samtalen mellan piloterna och läkarna.

– De berättar att de känner sig väldigt belastade på grund av de hårda arbetstidsreglerna, hur de blir utnyttjade till bristningsgränsen - eller över gränsen - för både det lovliga och det anständiga, säger Mogens Tangø till Danska Politiken.

Undersökningen skickades till över 1000 piloter som arbetar på SAS, Cimber Sterling, Thomas Cook Airlines, Sun-Air och Star Air. 575 av piloterna har besvarat frågorna.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen