Piloter testar nya laserglasögon

2011-12-02 12:46 Elinor Torp  

Solglasögon, modell ljusare, testas nu av piloter som ett skydd mot grön laser. Styrman vid Malmö Aviation fick dock inte ögonskador, som SVT rapporterade.

Piloten Johan Westin vid Malmö Aviation hörde av sig efter artikeln och hävdar att SVT:s Rapport har fel. Hans styrman fick inga ögonskador och fördes inte till sjukhus. Däremot blev planet belyst, vilket flygbolaget ser allvarligt på. Laserattacker är ett hot mot piloter som måste tas på allvar, menar flygchefen vid Malmö Aviation Johan Westin.

- Bättre lagstiftning är ett sätt att få bukt med problemet. I dag är det ju bara att gå in på Blocket och köpa. Jag tycker man ska förbjuda grön laser helt. De fyller ingen funktion.

Flygbolaget har börjat samarbeta med polisens helikopteravdelning.

- Vi håller på att testa speciella laserglasögon. Det är solglasögon, modell ljusare, som tar bort det farliga i laserstrålarna, berättar Johan Westin.

Innan glasögonen tas i bruk måste man kontrollera så att det inte blir någon färgbrytning på varningslampor och annat i cockpit.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen