”Personalen var i chock”

2012-06-19 10:10 Elisabet Örnerborg  
Ingen får längre gå in till Kolmårdens vargar efter dödsolyckan där en skötare avled. Foto: Scanpix

Kolmården hade bedömt risken och kommit fram till att vargarna var så ofarliga att de kunde ta in publik till dem. Den bedömningen har nu förstås omvärderats, menar Arbetsmiljöverkets Pelle Johansson.

– Kolmården har nu stoppat risken. Ingen får gå in till vargarna, inte heller personalen, säger Pelle Johansson, sektionschef på Arbetsmiljöverkets distrikt i Linköping.

Tillsammans med en kollega besökte han Kolmården i går eftermiddag, de brukar vara två när en allvarlig olycka hänt.

– Personalen var i chock. Men omhändertagandet av dem har Kolmården skött väldigt bra, säger han.

Ingen har sett vad som hänt och det är förstås väldigt förbryllande. Rutinen var att den som gick in i varghägnet talade om det och hade med sig en telekomradio. Det var när hon inte hade svarat på en kollegas anrop som kollegan gjorde den hemska upptäckten.

– Det här genomfördes som ensamarbete, det var en daglig rutin. Med facit i hand är det klart att det var en felbedömning. Men vi vet inte om det hade hjälpt att vara två. I dag är risken borttagen, säger Pelle Johansson.

Han och kollegan håller nu på att sammanställa ett inspektionsmeddelande som arbetsgivaren sedan ska ta ställning till.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö