Arbetsskador

Orsakade dödsolycka – frias ändå

Reparatören värmde förpackningsbanden med en gasollåga vilket fick gaser i transformatorn att explodera. Det är inte transformatorn på bilden som anges i artikeln. Foto: Transformatorservice.se

Reparatören omkom när transformatorn som han skulle laga exploderade. Han använde samma metod som använts utan olyckor i 40 år. Därför friar Hässleholms tingsrätt delägarna.

Publicerad

Olyckan hände för mer än tre år sedan hos Transformator Service i Hässleholm AB. För att få upp locket på en transformator värmde reparatören förpackningsbanden med en gasollåga. Då exploderade gaser som fanns i transformatorn med sådan kraft att det 700 kg tunga locket, som reparatören satt på, kastades upp i taket. Reparatören avled.

Explosionen berodde på att det fanns acetylen och vätgas i transformatorn. Varför de explosionsfarliga gaserna fanns där har inte Hässleholms tingsrätt helt lyckats reda ut. Den mest troliga förklaringen är att det uppstått ett fel i lindningskopplaren. Felet fick till följd att oljan från lindningskopplaren läckte in i transformatorns huvudtank och att gaserna i oljan frigjordes där.

Tingsrätten anser, liksom åklagaren, att de två delägarna borde ha undersökt riskerna med att använda en gasollåga för att värma banden. I dag används i stället en värmepistol. Delägarnas oaktsamhet orsakade dödsolyckan.

Men oaktsamheten var inte så klandervärd att de ska straffas, menar tingsrätten. Samma metod hade använts i över 40 år för att öppna transformatorer utan olyckor. Dödsolyckan berodde på ett mycket ovanligt fel som de åtalade delägarna aldrig tidigare hört talas om, menar tingsrätten.

Tingsrätten friar alltså delägarna och därmed faller också åklagarens krav på att företaget ska betala 1 miljon kronor i företagsbot.

Om domen

Hässleholms tingsrätt, dom i mål B 1744-10 den 10 januari