Nordkalk åtalas för dödsolycka

2016-04-27 15:50 Ann Norrby  

Platschefen på Nordkalk vållade Johan Löfroths död, anser arbetsmiljöåklagare Stig Andersson. Företaget krävs på 3,5 miljoner kronor i företagsbot efter de två olyckorna samma dag i kalkugnen.

Olyckorna i kalkugnen den 1 november 2011 ledde till ett dödsfall och flera andra inhyrda skadades svårt, bland dem Gustaf Seppelin Solli.

Stig Andersson anser att företaget ska betala 3 500 000 kronor i företagsbot dels för dödsolyckan, dels för frät- och brännskadorna som fyra av de andra som arbetade i kalkugnen fick.

Den första olyckan i kalkugnen inträffade vid halv fem-tiden den 1 november. Kalkugnen hade stoppats dagen innan för att det skulle vara möjligt att reparera ugnens murade hölje. En inhyrd arbetstagare skulle spola bort kalk i ett av schakten med vatten när han träffades i ansiktet av utströmmande vattenånga blandad med kalk.

Efter olyckan hölls ett skyddsmöte, men riskerna med det fortsatta arbetet i ugnen bedömdes inte tillräckligt varken av Nordkalk eller någon annan, hävdar åklagaren. Det enda som de som skulle fortsätta att spruta vatten fick veta var att de skulle använda de skyddskläder som Nordkalk hade lånat under dagen.

Nästa olycka inträffade vid elva-tiden på kvällen. Då bildades det ett övertryck i ugnen och het vattenånga blandad med kalk strömmade ut ur flera hål på ugnen. Ingen arbetsledare på Nordkalk, eller någon annan från företaget som hade samordningsansvar, var kvar på arbetsplatsen. Fyra av de inhyrda från Limab och Empower träffades av ångan. Johan Löfroth skadades så svårt att han senare avled.

Åklagaren anser att Nordkalks och platschefens oaktsamhet är grov när det gäller den andra olyckan. Efter den första olyckan stod det klart hur riskfyllt arbetet var, både företaget och platschefen tog en medveten risk av allvarligt slag genom att inte bedöma riskerna mer noggrant. De som skulle göra jobbet skulle ha blivit bättre informerade, de skulle ha fått veta hur de kunde undvika riskerna. Dessutom skulle företaget och platschefen ha förvissat sig om att de inhyra hade den utbildning och fick den arbetsledning som behövdes.

Platschefen åtalas för vållande till annans död och för vållande till kroppsskada. Åtalet mot platschefen gäller endast den andra olyckan. Åklagaren anser i första hand att båda brotten är grova, i andra hand att endast brottet vållande till kroppsskada är grovt.

Åtalet ska bedömas av Luleå tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö