Livet går vidare i Mörön

2013-01-29 09:52 Elinor Torp  

Bara ett par veckor in på det nya året var det dags för en ny operation. Kirurgen gör högerhanden klar först. Sedan vänsterhanden. Många operationer blir det. Och nu väntar Gustaf Seppelin Solli på en remiss till ögonläkaren.

Mötet med arbetsmarknadsministern den 17 januari gick bra. Gustaf ringde från hotellrummet på kvällen och berättade att han pratat med Hillevi Engström i 45 minuter och fick en hel del sagt. Över 33 000 namn hade samlats in för nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Gustaf överlämnade den långa listan med namnunderskrifter till regeringen. Ganska utpumpad var han efter ett dussin intervjuer med svenska och utländska medier.

Nu har det gått två veckor och Gustaf är tillbaka i Mörön igen. Renoveringen av huset är i full gång. Gustaf och Pernilla har lyckats få tag i ett hus till ett bra pris på Kronofogdens exekutiva auktion. Under februari månad flyttar de in.

Empower, Gustafs arbetsgivare, har kärva tider inne på SSAB i Luleå. Två kolleger har sagt upp sig självmant och lämnat entreprenören. Gustaf har fortfarande en anställning. Varje månad dimper en lönespec ner i brevinkastet. Noll kronor står det.

AFA Försäkring kan ännu inte bedöma vidden av hans arbetsskada. Först måste han läka klart, och det kommer att ta tid. Försäkringsbolaget, som ägs av parterna, inväntar ett läkarutlåtande som säger att Gustaf blir inte bättre än så här. Innan dess fastställs inget månatligt belopp.

Gustaf går i väntan, dels på åtal och rättegång, dels på en ögonoperation som för honom är det viktigaste av allt. Han vill ha tillbaka sina ögon. Från det han vaknade upp på Brännskadecentrum i Uppsala för snart 14 månader sedan har det primära målet med rehabiliteringen varit ögonen. Enligt flickvännen Pernilla och pappa Arvid ser han bättre nu.

- Han kan läsa text som inte jag kan läsa. På nära håll ser han faktiskt bättre än mig. Men det sker så långsamt att Gustaf själv inte registrerar det, säger Arvid Solli.

Fler bilder på Gustaf

I februarinumret av Arbetarskydd kan du läsa mer och se ett längre bildreportage om Gustafs rehabilitering och återgång till vardagen.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen