Lärare varnad efter att ha kastat sax mot elev

2016-03-01 14:06 Tiina Demargne  

En lärare i södra Stockholmsområdet har varnats av Lärarnas ansvarsnämnd, LAN. Han kastade en sax mot en pojke i 10-årsåldern för att få dennes uppmärksamhet och få tyst i klassrummet, rapporterar DN.

Läraren sitter själv i den ansvarsnämnd som ska bedöma lärares lämplighet för yrket.

Efter SVT:s granskning av fallet meddelade läraren Utbildningsdepartementet att han avsäger sig sitt uppdrag i nämnd. Regeringen har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Det var i maj 2015 som läraren blev anmäld till Lärarnas ansvarsnämnd. Mannen hade kastat en sax mot en elev från sju meters håll. Saxen missade elevens huvud med 30-40 centimeter och träffade en anslagstavla, enligt SVT Stockholm.

SVT: Man kom ju fram till att saxen som du kastade hamnade 30-40 cm ovanför elevens huvud?

– Ja, den var ju åt det hållet men jag siktade på väggen och jag träffade väggen, säger läraren.

Nämnden anser att läraren handlat omdömeslöst och därför ska varnas:

– Det är ju en olycklig situation och vi i nämnden är överens om att efter den här incidenten så har han inte deltagit i nämndens verksamhet, säger Lars Dirke, ordförande i Lärarnas ansvarsnämnd, till SVT.

 

Skolinspektionen kan anmäla

Lärarnas ansvarsnämnd har funnits sedan den 1 juli 2012. Bara Skolinspektionen kan anmäla ärenden till nämnden.

Ansvarsnämnden tillsattes efter kravet på lärarlegitimation. Den kan besluta om disciplinpåföljd i två steg: ge en varning eller dra in legitimationen. Besluten kan överklagas till förvaltningsrätten och kammarrätten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö