Kalkugnsolyckan skickad till åklagare

2012-07-04 08:43 Elinor Torp  

Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning av kalkugnsolyckan. Myndigheten har nu, efter åtta månader, skickat över sin utredning till åklagare.

Johan Löfroth, 23, avled av invändiga frätskador och Gustaf Seppelin Solli, 19, brännskadades svårt. Totalt fick sju personer föras till sjukhus. Nordkalk äger anläggningen, som ligger inne på SSAB:s område i Luleå. Företaget beställde jobbet.

Sex firmor var involverade i arbetet vid kalkugnen den 1 november 2011 då olyckan inträffade. Den långa entreprenörskedjan försvårar utredningen. Enligt Anita Israelsson, tillsynschef vid Arbetsmiljöverket i Luleå, är det en förklaring till att myndighetens arbete dragit ut på tiden.

- Samtidigt så är det ingen som väntar på vår utredning. Åklagaren har inte legat på. Han har andra dödsolyckor. Därför har vi inte rushat på, men naturligtvis är olyckan prioriterad av inspektörerna som jobbar med den.

Åklagaren Stig Andersson fattar beslut om åtal.

- Vi måste gå igenom och se vilket ansvar var och en har enligt arbetsmiljölagen. Det är ofta så komplicerat att det tar oss minst ett halvår att bena ut, säger han.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö