Jägare skyddar skogsplanterare

2008-05-19 13:32 Birgitta Ländin  

I slutet av denna vecka ska företaget Skogselit AB plantera skog på ett hygge i Orsatrakten. Efter en del diskussioner om faror i arbetet har markägaren Orsa Besparingsskog lovat att ta riskerna på allvar och avsatt en särskild person, vars uppgift är att vara björnvakt.

- Jag ska komma dit på morgonen och skramla och tjoa lite så att björnen förstår att han ska hålla sig därifrån, säger björnvakten själv, Anders Frääs.

Bössa tror han inte att han behöver ha med sig, men han tänker ta med sin hund som kompanjon.

Hygget, där nu tall ska planteras, ligger bara 300 meter från en känd åtel, alltså ett ställe där man har utfodrat björnar. Just denna åtel har man använt sig av för att få möjlighet att fotografera rovdjuren.

Tidigare i vår drabbades en av de anställda vid Skogselit av en björnattack i samband med skogsröjning. Det var en 29-åring som blev svårt skadad då han blev biten i huvudet, armarna och ett ben.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö