”Jag föll ner mot en betongtrappa”

2017-12-04 00:00 Lena Gunnars  
– När jag bar en papprulle snavade jag och föll mellan ställningen och husväggen och landade i en betongtrappa. Sedan minns jag inget mer, berättar Teodor Ferm som är sjukskriven från jobbet som takläggare. Foto: Ateljé Braun AB , Hans Persson

SKADAN. För två år sedan föll takläggaren Teodor Ferm ner från en byggställning och fick hjärnskakning. Sedan dess har han haft besvär med yrsel, tinnitus, svåra smärtor i rygg och nacke och konstant sprängande huvudvärk. Läkarna kan inte svara på om han någonsin blir helt återställd.

Vad hände?

– När jag bar en papprulle snavade jag och föll mellan ställningen och husväggen och landade i en betongtrappa. Sedan minns jag inget mer.

– När jag kvicknade till fortsatte jag gå upp på taket. Kollegan trodde då inte att jag hade skadat mig så allvarligt. Vi fortsatte jobba. Då råkade jag bränna kollegan i ansiktet med gasolbrännaren för att jag var så väck.

När förstod du att något var verkligt fel?

– Först på kvällen när tjejen sa ”du måste åka in och kolla upp det där”. Då tänkte jag att detta kanske är allvarligt.

Vad sa läkaren?

– Att jag hade fått en kraftig hjärnskakning. Jag undersöktes och röntgades. Sedan blev jag sjukskriven en vecka. Men jag blev snabbt sämre. Jag åkte till sjukhuset igen för att jag fick sådana smärtor och yrsel. Läkaren rådde mig att ta en Alvedon.

Så då åkte du hem igen?

– Ja, och sedan var det ett par läkarbesök under någon månad. Till slut tyckte läkaren att mina problem borde ha gått över och att jag skulle gå tillbaka till jobbet. Läkaren tyckte att jag skulle upp på taket igen och börja arbeta trots yrseln och smärtorna. Jag bet ihop och gick tillbaka till jobbet.

Hur gick det?

– Jag försökte gömma mina problem. Jag var lite rädd för att bli av med jobbet om min chef fick reda på det.

Hur länge orkade du jobba?

– Nästan en månad innan julledigheten kom. Jag blev sjukskriven igen i februari 2016 och har varit det sedan dess.

Vad har du fått höra att besvären beror på?

– Att jag har som en kvarvarande hjärnskakning. Men den har nu övergått i kognitiva besvär. Jag har konstant smärta i axlar, nacke och rygg och har yrsel.

Går besvären som i skov?

– Ja, det beror lite på vad jag gör. Innan var jag en väldigt fysisk person som älskar att arbeta med kroppen. Nu går inte det. Vissa dagar har jag till och med problem med att lyfta ett mjölkpaket. Jag sover ungefär fyra timmar per natt. Då somnar jag av att kroppen inte orkar länge för att den är helt slut.

Var ligger ditt ärende nu?

– När jag blev utförsäkrad passade min chef på att sparka mig, eftersom jag inte klarar av att jobba längre. Några månader fick jag gå utan ersättning helt. Nu har jag ju en ny sjukskrivning. Jag har även sökt livränta hos Försäkringskassan, men fick till slut avslag på grund av hur mitt första läkarintyg var utformat.

Får du någon ersättning från Afa Försäkring?

– Det blev ju ett avbrott i sjukskrivningen, då ser Afa Försäkring inget samband mellan mina problem och skadan. Jag har tydligen inte heller förklarat tillräckligt tydligt att jag har ont. Men min första läkare förstod inte svenska så bra, så jag fick peka var jag hade ont. Vi hade svårt att förstå varandra.

Du har alltså inte gett upp?

– Nej. Det är min framtid det handlar om. Jag har överklagat beslutet flera gånger och skickat in mer dokumentation.

Teodor Ferm

Yrke: Takläggare.

Ålder: 24 år.

Skada: Postkommotionellt syndrom, som är en vanlig följd av en hjärnskada som man har fått vid en olycka. De allra flesta som får postkommotionellt syndrom har haft en hjärnskakning.

Olyckstillfälle: Olyckan inträffade i oktober 2015.

Nuläge: Har varit sjukskriven sedan januari 2016.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö