Inhoppare miste livet i sommar

2012-08-26 23:00 Elinor Torp  
En sommarjobbare på Iggesundsbruk tryckte på fel knapp och klämdes ihjäl mellan två pappersrullar. Foto: Holmen

Ytterligare två unga inhoppare fick sätta livet till i sommar. En 25-årig kvinna, sommarjobbare, klämdes ihjäl mellan två pappersrullar på Iggesunds bruk. En 24-årig man, inhyrd, dog då han tankade sin hjullastare.

Kvinnan tryckte på fel knapp på fjärrkontrollen och fastnade mellan två 20 ton tunga pappersrullar. Hon dog omedelbart. Så tror polisen att det gick till. Men man vet inte. Händelsen utreds nu.

– Det är otroligt olyckligt att så unga människor dör. Jag vet inte om den här sommarjobbaren hade fått en ordentlig introduktion, men det är extra viktigt att unga får det så att de kommer in rätt i arbetslivet, säger Kicki Höök, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Falun.

De senaste åren har inspektörerna här riktat in sig på just sommarjobbare och tittat på de ungas säkerhet, enligt Kicki Höök. Oftast brister arbetsgivarna i introduktionen.

– Kommunerna har skärpt till sig och blivit ganska bra. Hur det ser ut i industrin vet jag inte, men vi fortsätter med insatsen att fånga upp ungdomar. De som kommer ut i arbetslivet måste våga tycka och förstå att det är viktigt med arbetsmiljö. Man ska ha de skyddskläder som behövs. Och jobba så säkert som möjligt, fortsätter hon.

En vecka efter arbetsplatsolyckan i Hudiksvall dog en annan ung inhoppare vid E4-bygget i Stockvik, söder om Sundsvall. Han jobbade för en underentreprenör till Peab. När han tankade sin hjullastare började fordonet rulla och han klämdes till döds.

– För mig är det helt ofattbart. Maximal otur. I en grävmaskin finns det en spärr som måste tas bort innan man kan gå ur. Det finns inte i hjullastare, något tillverkarna bör se över, säger platschefen Henrik Gerber.

De få underentreprenörer Henrik Gerber använder sig av jobbar lika säkert som Peabs anställda hävdar han.

– Vi betraktar dem som våra egna. Vi lämnar dem inte vind för våg som på vissa byggen utan är med och kontrollerar och hjälper dem, säger han.

Den 24-årige mannen hade varit anställd en kort tid hos företaget. Han kom från Avesta-Krylbo. Den 25-åriga kvinnan på pappersbruket var från Uppsala.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen