Ingen inspektion av kalkugnen sen dödsolyckan

2013-10-15 11:02 Elinor Torp  
Kalkugnen inne på SSAB:s område i Luleå där olyckan skedde avbildad några månader efter olyckan, i februari 2012. I mitten osläckt kalk som ska brännas i kalkugnen. Till höger utrymmet där Gustaf Solli och Johan Löfroth skadades svårt, Johan så illa att han senare avled. Foto: Tor Johnsson

”Varför inspekterar inte Arbetsmiljöverket arbetsplatsen?” undrar huvudskyddsombudet Roger Forsberg på SSAB i Luleå. Tillsynsdirektören Anita Israelsson vänder på frågan: ”Varför hör inte facket av sig till oss?”

Arbetsmiljöverket har inte inspekterat Nordkalk i Luleå sedan olyckan för snart två år sedan. Detta trots att myndigheten vet att arbetsplatsen är farlig. När huvudskyddsombudet på SSAB, tillika regionalt skyddsombud för IF Metall i Norrbotten, Roger Forsberg, besökte arbetsplatsen i fjol och gjorde en egen "inspektion" upptäckte han att ordentliga skyddskläder fortfarande saknades. Arbetstagare på kalkugnen klagade på sveda i knävecken.

Trots den allvarliga olyckan den 1 november 2011 då en entreprenörsanställd dog och en annan skadades svårt hade Nordkalk inte fått tag i rätt skyddskläder. Det hävdades att lämplig utrustning som skyddar mot frätande kalk inte finns på marknaden. Roger Forsberg blev förskräckt och lyckades ta sig in på arbetsplatsen i egenskap av regionalt skyddsombud. Att inte Arbetsmiljöverket gjorde samma sak tycker han är märkligt. Myndigheten har kontor i Luleå, någon kilometer från anläggningen.

- Jag blir bedrövad när jag hör att de inte har skyddskläder och att deras skyddsombud inte har agerat. Förstår man inte hur allvarligt det är att inte ha ordentliga skyddskläder? frågar sig Anita Israelsson, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Har ni gjort någon inspektion efter olyckan?

- Nej, det har vi inte gjort.

Varför inte?

- Vi har inte prioriterat det. Alla tillbud och olyckor följs upp, men vi har inte varit där på en inspektion. Om de lokala skyddsombuden eller det regionala skyddsombudet lagt en 66:a-framställan, då hade vi fått reda på att det fortfarande fanns brister i arbetsmiljön.

Så ni har inte fått kännedom om bristerna?

- Nej, ingenting. Vi har inte hört någonting.

Men borde inte ni ha gjort en inspektion där ändå med tanke på vad som hände?

- Det faller tillbaka på mig som tillsynschef. Vi prioriterar olika insatser. Sådana här saker följer vi upp efter ett tag, men vi brukar låta det gå en tid. Vi har inget arbetsgivaransvar. Skyddsombuden måste bevaka de krav vi haft i besluten. Om kalkugnen är i SSAB:s ägo nu kan deras egna skyddsombud agera!

Planerar ni att besöka arbetsplatsen framöver?

- Vi har inte landat i den diskussionen. Nordkalk har kommit upp några gånger på våra ärendemöten. Det ligger i röret, men vi har inte prioriterat det än. Nu vet vi, och hör vad åklagaren Stig Andersson säger, så inför 2014, som vi planerar just nu, kan det bli inspektion.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen