Arbetsskador

Helhetssgrepp ska stoppa vibrationsskadorna

Hans Lindell Foto: Sören Håkanlind

Det har saknats samordning kring vibrationsskadorna. Nu ger Vinnova klartecken för ett forskningsprojekt som tar helhetsgreppet. - Vi ska visa att det går att göra något åt det, säger Hans Lindell, som leder projektet Noll vibrationer.

Publicerad

Steg ett att göra något åt det växande problemet med vibrationsskadorna är att samla intressenterna och prata ihop sig om vad som är problemet och vad som ska göras.

Nästa steg blir att utveckla konceptmaskiner. I fas tre ska konceptmaskinerna omvandlas till serietillverkning.

- Vi har inte löst problemet förrän vi fått ut maskinerna till användarna, säger projektledaren Hans Lindell, forskare på forskningsinstitutet Swerea IVF.

Initiativtagare till projektet är ursprungligen tre företag inom stenindustrin, Emmaboda granit, Naturstenskompaniet och Bohusläns kooperativa stenindustrin, numera Benders. De hade ledsnat på vibrationsskadorna bland de anställda och vände sig till Swerea.

- Jag är jätteglad över dessa eldsjälar, utan dem hade vi aldrig fått fart på det här, säger Hans Lindell.

Men det känns lite pirrigt också med de stora förväntningarna, säger han.

- Det här är ett stort och långsiktigt arbete. Det krävs också ny standard och nya mätmetoder.

Transienta vibrationer, stötar med jämna mellanrum, fattas till exempel helt i standarden.

- Det finns starka belägg för att de ligger bakom en hel del av vibrationsskadorna, säger Hans Lindell.

Transienta vibrationer finns i bilverkstädernas mutterdragare, stenindustrins mejselhammare, svetsindustrins slagghackare, i bilningsmaskiner och bergborrar.

- De har varit väldigt svåra att mäta och man har inte vetat hur man ska kunna kvantifiera dem. Det vill vi ändra på nu, vi har mätfolk inblandat också, säger Hans Lindell.

Det blir ett väldigt brett projekt.

- Det räcker inte att bara utveckla bra maskiner eller göra en massa kontroller på händer från medicinarsidan eller inför lagstiftning som man ändå inte kan följa. Man måste hjälpa till från alla håll för att få ordning på de här grejerna, säger Hans Lindell.