Arbetsskador

Handkirurger varnar för automatiska vedklyvare

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Hydrauliska vedklyvar ligger bakom ett tiotal amputerande olyckor årligen som Akademiska sjukhuset får hantera. Nu går handkirurgerna ut med en varning.

Publicerad

Det är slarv och felaktigt handhavande som gör hydrauliska vedklyvar till mycket farliga maskiner. Handkirurgerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala opererar årligen ett tiotal svårt skadade personer. Nu manar de till försiktighet inför våren då olyckorna vanligen ökar i antal.

– Vi vill verkligen uppmana alla att följa instruktionerna noggrant och inte låta barn komma nära vedklyvarna, säger Bertil Vinnars, överläkare inom handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Under åren 1995-2001 behandlade sjukhusets handkirurgiska klinik 131 patienter som råkat illa ut i arbetet med olika sorters hydrauliska vedklyvar och vedskruvar. Tio procent av patienterna var under 15 år.

Ett av de vanligaste felen är att två personer hjälps åt vid klyven. Då sätter man tvåhandsgreppet ur spel. Den ene drar i spaken och den andra matar och då är det lätt att hamna i otakt, enligt Bertil Vinnars. Ett annat fel är att personer av misstag kommit åt startknappen när de haft en hand i klyvområdet.

Arbetet med vedklyv är den vanligaste orsaken till att man förlorar fingrar eller en hel hand. För att undvika bestående förlust av en kroppsdel, måste den drabbade snabbt till sjukhus.

– Den som förlorat en hand bör opereras inom 6-8 timmar eftersom muskulaturen är väldigt känslig för syrebortfall vid blodförlust. Avgörande för resultatet är att cirkulationen kommer igång snabbt, säger Bertil Vinnars.

Läkning tar tid eftersom kapade nervtrådar ska hitta tillbaka till varandra. Rörligheten har goda chanser att bli bra igen efter en snabb och lyckad operation. Värre är det med känseln, enligt Bertil Vinnars.