Arbetsskador

"Guldsmedsrån har seglat upp som ett statusjobb"

Rånen mot guldsmedsaffärer har ökat kraftigt. Guldrånarna är oftast mycket framgångsrika, medan andra butiksrån har minskat i omfattning.

Publicerad

Guldsmedsrånen har ökat fem gånger om sedan 2004, enligt statistik för 2012 som Svensk Handel rapporterar om. Att guldsmedsrånen är så framgångsrika beror bland annat på att professionella och utländska ligor ofta deltar i rånen. Dessutom är det enkelt att sälja stöldgodset vidare.

-Guldsmedsrån har seglat upp som ett statusjobb bland kriminella och något man kan skryta med. Särskilt om det uppmärksammas medialt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar till rapporten på organisationens sajt.

Svensk Handel sammanställer varje år statistik med data från medlemsföretag, polisen och mediearkiv. Att övriga butiksrån – glädjande nog – har minskat tror man beror på säkrare kontanthantering. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket pengar i kassan för att det ska vara värt besväret att råna.

Den ökade rånrisken i guldsmedsaffärerna är ett stort slag mot arbetsmiljön. Under 2012 inträffade drygt 100 guldsmedsrån, flera våldsamma, där de anställda utsattes för både fysiskt och psykiskt våld. Väktare i guldsmedsbutikerna har blivit en allt vanligare syn.

Svensk Handel hoppas på att utvecklingen ska kunna hejdas om polisen ändrar sitt sätt att jobba.

-Synlighet och brottsförebyggande arbete måste prioriteras framför kortsiktiga krav på gripanden, säger säkerhetschef Per Geijer.

Han tycker att handeln måste vidta åtgärder genom att jobba förebyggande med tekniska lösningar och utbildning av personal, och genom att samverka med polisen.

Västra Götaland utmärker sig genom att andelen guldsmedsrån där är betydligt lägre än i de andra storstadslänen. Svensk Handel följer länets arbete och hoppas att deras erfarenheter kan spridas till övriga polisdistrikt.