Arbetsskador

Gruvbolag åtalas för olycksfall

Montören träffades av en lyftare som inte satt fast och skadades allvarligt. Olyckan hände i en av Aitikgruvans kvarnar som höll på att underhållas. Gruvbolaget och entreprenören för arbetet krävs på sammanlagt 1,5 miljoner i företagsbot.

Publicerad

Underhållet innebar att lyftare i kvarnen demonterades och sedan monterades igen. Arbetet gjordes av två skiftlag. Boliden Minerals hade lagt ut uppdraget på Metso Minerals som i sin tur anlitade flera underentreprenörer. Det var en av dem som råkade ut för olyckan.

Olyckan berodde på att ett skiftlag monterat bort en lyftare och sedan satt tillbaka den, men inte monterat fast den. Därför föll lyftaren när nästa skiftlag började arbeta i kvarnen. Lyftaren skadade montören svårt, han fick livshotande skador. Han fick flera brott på halskotpelaren, hans ryggmärg krossades och olyckan ledde till omfattande förlamning och känselbortfall.

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson anklagar både Boliden och Metso för vållande till kroppsskada. Boliden anklagas för att arbetet inte samordnades och för att det inte fanns rutiner för överlämning mellan skiftlagen. Åklagaren anser att detta var en orsak till olyckan och att Boliden därför ska betala 700 000 kronor i företagsbot.

Metso anklagas för otillräcklig riskbedömning och information samt avsaknad av rutiner för överlämning mellan skiftlagen. Detta motiverar att företaget får betala 800 000 kronor i företagsbot anser åklagaren.

Åtalet ska bedömas av Gällivare tingsrätt.