Arbetsskador

Generaldirektören: Ingen anledning till oro

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket Foto: Scanpix

”När vi är ute och inspekterar är det viktiga vad vi inspekterar, inte var vi har vårt administrativa kontor”, säger Mikael Sjöberg.

Publicerad

Generaldirektören Mikael Sjöberg svarade i mitten av oktober så här om hur organisationen av Arbetsmiljöverket ska se ut:

- Dels har vi tagit fram en ny strategisk plan. Det handlar om vår inriktning och vår prioritering de kommande åren. Vi har också ändrat styrmodell. Tredje steget var att se över organisationen.

Omorganisationen av verket har sitt ursprung i två viktiga frågor, enligt generaldirektören:

- Vad ska vi göra de kommande tre åren, vad är de viktigaste prioriteringarna? Och vad vill vi uppnå?

Vad tjänar ni på en ny organisation?

- Syftet är att vi ska kunna genomföra vår egen strategiska plan de kommande tre åren. Samtidigt som vi vet att vi har ett väldigt knappt ekonomiskt läge, säger Mikael Sjöberg.

Ni har fortfarande det här produktivitetskravet på er från regeringen?

- Ja. Det betyder, så att det blir enkelt att förstå, att vi blir tio medarbetare mindre varje år. Samtidigt förväntar ju skattebetalare och ytterst deras företrädare att vi ska leverera samma verksamhet, men med färre medarbetare år från år.

Tillsynschefen i Luleå är rädd för att nya organisationen kan få konsekvenser för arbetsmiljön i Norrbotten med många tunga industrier och gruvor. Hur ser du på det?

- När vi är ute och inspekterar är det viktiga vad vi inspekterar, inte var vi har vårt administrativa kontor eller var inspektörerna bor. Ingen skulle vara hjälpt av att vi har ett kontor i Norrbotten, men inga inspektörer. Man får väl också hoppas att det finns en kompetent ledning som inte bara tittar på hur arbetsplatserna närmast sitt eget kontor ser ut.

En ny funktion för internationella frågor inrättas också på Arbetsmiljöverket.

- Syftet är att öka vår internationella kapacitet och vår internationella förmåga att bli bättre både på vårt eget arbete, men också att stötta regeringskansliet i EU-arbetet och även andra internationella frågor.

Blir inte det svårt med era begränsade resurser att inrätta en ny internationell funktion?

- Ja, det är klart. Allt är till slut en fråga om prioriteringar. Arbetsmiljöverket har ju ett totaluppdrag för arbetsmiljöarbetet från statens sida. Där ingår att delta i EU-arbetet också.