”Första gången en DN-medarbetare fått en fysisk skada”

2016-10-24 15:55 Tiina Demargne  

Bra utrustning, flera säkerhetskurser, många års erfarenhet och en stor portion tur. Det räddade förmodligen DN-fotografen Paul Hansens liv.

Medarbetare och arbetsgivare på Dagens Nyheter fick i söndags en tydlig bekräftelse på att det mångåriga säkerhetsarbetet fungerar.

Krypskytten träffade DN-fotografen med två skott. Skadorna blev lindriga.

– Han sköt mig i ryggen och då sprang jag för mitt liv, berättar han för SVT:s korrespondent på sjukhuset i Erbil.

– Jag hade en otrolig änglavakt. Jag vill tacka tillverkarna som gjorde skyddsutrustningen, sa Paul Hansen, i den egna tidningen.

– Det känns bra att den mentala kartan och träningen och 30 års erfarenhet har lagt sig på rätt ställe. Det var ett bra kvitto på att det funkar. Sedan är det personligen väldigt omskakande, sa han på telefon från ett hotell i Arbil i norra Irak, till TT, dagen efter dramat.

Paul Hansen och DN-korrespondenten Erik Ohlsson tillhör tidningens mest rutinerade medarbetare i krigs- och konfliktzoner och har förutom grundläggande utbildningar genomgått flera avancerade säkerhetsutbildningar. Grundläggande för alla medarbetare som reser i tjänsten är säkerhetsutbildning för journalister samt sjukvårdsutbildning, berättar ansvariga chefer på DN för Arbetarskydd.

Bildchefen Pär Björkman fick veta vad som hade hänt när den skottskadade Paul Hansen själv kontaktade honom på söndagsförmiddagen, innan nyheten kablades ut.

– Han ringde mig strax efter att det hade hänt, på väg till sjukhuset. Han lät som vanligt, det var det viktigaste. Naturligtvis var han i chock, men det mesta kommer ofta senare, säger Pär Björkman till Arbetarskydd.

Säkerhetsutbildningarna sker i Försvarets regi samt det privata företaget 2 Secure, berättar DN:s säkerhetschef Crister Ohlsson i ett mejl till Arbetarskydd.

DN-medarbetare som haft uppdrag i krigszoner har de senaste femton åren använt skyddsutrustning som hjälm och säkerhetsväst.

Är detta första gången en DN-fotograf skadas på uppdrag?

– Ja, första gången som någon fått en fysisk skada. Vi har haft flera händelser av hotfull karaktär men aldrig med fysisk skada som följd, säger Pär Björkman.

Vad väntar Paul Hansen och Erik Ohlsson när det kommer hem?

–  De får krisbearbetning i arbetsgivarens försorg med extern hjälp av diverse expertis. De kommer att ha ett antal avlastningssamtal och få sjukvård bland annat.

De båda medarbetarna kommer att flygas hem så snart Paul Hansen bedöms vara i skick för det.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen