Förskollärare frikänd för dödsolycka

2014-12-19 09:46 Ann Norrby  

Om förskolläraren varit alldeles nära treåringen hade hon kunnat hindra att han strypts av sin hjälm. Men hon skulle ha uppsikt över flera barn och kan inte klandras för dödsolyckan, anser tingsrätten.

Förskolläraren skulle ha uppsikt över de sju barnen som var ute på förskolans gård. Det var vinter och mycket snö på gården. Barnen som ville åka i pulkabacken hade hjälm.

Ett av barnen upptäckte att en av hans kamrater fastnat med sin hjälm i ett träd. Förskolläraren såg att han blivit hängande i hjälmens hakrem. Hon lyfte ner honom och bar in honom på förskolan. I väntan på ambulansen började personalen med hjärt- och lungräddning. Pojkens liv gick dock inte att rädda.

Olyckan hände i mars 2011.

Förskolläraren åtalades för vållande till annans död.

Gävle tingsrätt konstaterar att det inte går att exakt veta varför pojken fastnade i trädet.

Domstolen kommer fram till att förskolläraren hade kunnat förhindra dödsolyckan om hon varit alldeles nära pojken och sett vad som hände. Men hon hade ingen anledning att vara särskilt uppmärksam på vad den omkomne pojken höll på med. Därför frikänns förskolläraren.

Om domen:

18 december 2014, Gävle tingsrätt, mål B 1632-13.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö