Arbetsskador

Fastnade med handen i slaktlinjen

Den anställde skadade tummen efter att ha fastnat i drivhjulet på slakterilinan. (Personen på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Scanpix

Hans högerhand fastnade i drivhjulet. Han tvingades steloperera tummen. Olyckan hade inte hänt om maskinen haft de skydd som krävs. Lagerberg i Norjeby AB får betala 300 000 kronor i företagsbot.

Publicerad

Den anställde höll på att kolla att slaktlinjen var riktigt ren innan dagens arbete började. Maskinerna var som vanligt igång. Han halkade när han skulle passera under linjen. Då fastnade hans overall i en maskins drivhjul och hans högerhand klämdes svårt. Efter olyckan var han sjukskriven i över ett halvår. Hans känsel och rörlighet i högerhanden försämrades och han arbetar nu deltid.

Blekinge tingsrätt håller med åklagaren om att företaget, Lagerberg i Norjeby AB i Sölvesborg, varken hade bedömt riskerna eller sett till att maskinerna hade de skydd som krävdes. Därför får företaget betala de 300 000 kronorna i företagsbot som åklagaren begärt.

Nu är processlinjen avskärmad och en ljusbom gör att maskinerna stannar om någon kommer nära den. Och när linjen kollas är maskinerna avstängda.

Om domen

26 mars 2013, Blekinge tingsrätt, mål B 618-12