Färre väpnade rån i butiker

2014-04-14 12:47 Anna de Lima Fagerlind  

Butiksrånen minskar för första gången på flera år. De väpnade rånen har minskat med en fjärdedel under första kvartalet. - Det är glädjande, särskilt att minskningen är tydligast när det gäller rån med skjutvapen, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, i ett pressmeddelande.

Antalet butiksrån har minskat med 29 procent under mars jämfört med samma månad förra året, och antalet grova rån minskade med 40 procent.

Totalt polisanmäldes 55 rån förra månaden. Det visar Handels sammanställning av statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Under årets första kvartal anmäldes 5 procent färre rån än under samma period förra året, och 24 procent färre väpnade rån.

- Att Handels jobbar hårt för säkrare butiksmiljö har absolut haft effekt. Men det är alldeles för tidigt att säga att den tidigare negativa trenden är bruten, säger Krister Colde.

Han påpekar att rånrisken ökar under röda dagar, som det är fler av i april.

Förra året ökade butiksrånen med 11 procent och de väpnade rånen med 21 procent.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö