Färre arbetsskadade får livränta

2014-06-27 12:05 Angelica Söderberg  

Antalet personer som har livränta från arbetsskadeförsäkringen har nära halverats på sex år.

Allt färre söker livränta och antalet personer som har den typen av kompensation för förlorad arbetsinkomst har minskat med 46 procent på sex år, rapporterar Sveriges Radio. Som Arbetarskydd kunde berätta i februari har ansökningarna om livränta minskat med 75 procent sedan reglerna för sjukförsäkringen ändrades 2008.

- Rehabiliteringskedjans regler är så krångliga att ingen vet egentligen när det är dags att söka ersättning från arbetsskadeförsäkringen, säger Claes Jansson, chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd till SR.

I december 2007 hade 58 000 personer livränta, jämfört med 31 000 i samma månad 2013. Det har inneburit att arbetsskadeförsäkringen gått med plus på runt tre miljarder kronor per år under 2008 till 2010 och 4,4 miljarder 2011. Det visar siffror från riksdagens utredningstjänst. Överskottet har därefter minskat i takt med att arbetsskadeavgiften från arbetsgivare och egenföretagare sänkts.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö