Europafacket kräver åtgärder mot döden på jobbet

2013-04-22 11:47 Elisabet Örnerborg  

Inför den internationella arbetsmiljödagen som infaller den 28 april vänder sig Europafacket till EU. EU-parlamentet och en majoritet av medlemsländerna har fört fram en ambitiös arbetsmiljöplan. <br>- EU måste snarast anta den, skriver Europafacket.

Dödssiffrorna skrämmer. Enligt ILO dör 6 300 arbetare varje dag av följderna av dåliga arbetsvillkor. Av dem har 5 500 dött av sjukdomar, ofta olika former av cancer, efter att ha varit utsatta för kemikalier på jobbet.

Så ser det ut i världen. Men Europa är långt ifrån något undantag från den tragedin, skriver Europafacket. Europeiska byrån för säkerhet och hälsa uppskattar att cirka 160 000 arbetare runt om i Europa dör på jobbet till följd av dålig arbetsmiljö. Därför måste EU anta den föreslagna arbetsmiljöplanen för 2013-2020.

Europafacket är bekymrat över att EU-kommissionen ännu inte sagt något datum för när en sådan strategi kan antas.

- Vi accepterar inte att dålig arbetsmiljö blir en konkurrensfördel mellan Europas stater. Den pågående krisen gör det än mer nödvändigt att strategin antas, menar Europafacket.

För att förbättra arbetsmiljön krävs en gemensam ram som gäller för alla typer av företag i olika storlekar.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö