Arbetsskador

Entreprenörerna får göra de farliga jobben

Lars Bergström.
Roger Forsberg.

Inhyrda råkar ut för fler svåra olyckor än industrins egen personal. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Cirka 900 kollektivanställda passerar SSAB:s grindar varje dag. I snitt utfärdas 60 passerkort till entreprenörer per dag. När de sedan börjar arbeta på stålverket i Luleå löper de betydligt större risk att skada sig. Trots att entreprenörerna bara är bråkdelen så många drabbas de av lika många olyckor som SSAB:s egen personal.

Av 18 olyckor med svårare skador 2009 till 2011 var entreprenörer inblandade i 9.

På LKAB i Kiruna lever de inhyrda ännu farligare. 65 procent av olyckorna drabbade entreprenörer. Och på Smurfit Kappa i Piteå är det med ett enda undantag entreprenörer som skadat sig de senaste åren.

– Det är tufft. De far runt till olika anläggningar och jobbar. De är inte stationära som vi på SSAB. Många gånger får de också besvärliga och svåra jobb att göra, säger Roger Forsberg, IF Metalls huvudskyddsombud på SSAB.

– Pressen finns där. Entreprenören vill att kunden ska bli nöjd. Kan man göra jobbet snabbt men med vissa risker tycker beställaren att det är bra, fortsätter han.

Anita Israelsson, tillsynschef på Arbetsmiljöverket i Luleå, ser med oro på utvecklingen.

– Fler och fler lägger ut mer och mer arbete på entreprenörer, framför allt service och underhåll. De slimmar ju sin egen organisation. Jag vet inte om det är mer riskfyllda arbeten industrierna lägger ut på entreprenörer, men det kan vara så, säger hon.

IF Metalls andra huvudskyddsombud på stålverket i Luleå, Lars Bergström, håller med:

– Ur ett SSAB-perspektiv finns det anledning att vidta åtgärder för att minska riskerna för entreprenörer. Vi håller på att skapa ett forum där vi ska jobba tillsammans med dem för att förbättra arbetsmiljöförhållandena, ?berättar han.

Att vara skyddsombud på ett entreprenörsföretag är knepigt.

– De är ju lite varstans och lever på helt andra boliner. Det är mycket svårare att få organisationen med skyddsombud att fungera bra hos entreprenörer än på stora drakar som SSAB och LKAB, säger Roger Forsberg.

Kalkugnsolyckan är ett tydligt exempel på hur det ser ut på arbetsmarknaden i dag.

– Utredningarna har blivit så komplexa. Tidigare när det hände en olycka, låt säga på Nordkalk, då var det den arbetsgivaren vi förhörde. Nu är det så många olika företag involverade. Fyra, fem, sex. Det är ingen ovanlighet, säger Anita Israelsson.

Ett pussel med olika bitar. Vilket var de olika entreprenörernas uppdrag? Vad skulle de göra? Vad hade de fått för beställning på jobbet?

– Sedan får vi försöka göra oss en bild av vad som har gått snett utifrån arbetsmiljölagen, säger Anita Israelsson.n