Dygnspass för ambulansförare ifrågasätts

2013-04-05 09:00 Ann Norrby  

Ambulansföraren somnade efter 22 timmars körning och körde av vägen. Både han själv och hans kollega skadades. Nu åtalas Västra Götalands läns landsting för arbetsmiljöbrott. Landstinget riskerar att få betala 400 000 kronor i företagsbot.

Olyckan hände en tidig sommarmorgon i Trollhättan. Ambulanssjukvårdaren hade börjat jobba klockan åtta dagen innan. I ambulansen fanns också en patient och en ambulanssjukvårdare till. Den som körde ambulansen fick splitterskador i ansiktet, hans kollega bröt en nackkota och en tå och fick blåmärken på huvudet och armarna.

Ambulansförarna tjänstgjorde vid Kungälvs sjukhus.

Arbetsmiljöåklagare Kristina Persson åtalar nu Västra Götalands läns landsting för vållande till kroppsskada. Hon anser att landstingsledningen är ansvarig för att riskerna med dygnspassen inte var bedömda. Åklagaren anser att sådana pass inte borde vara tillåtna på grund av risken att förarna somnar under passen. Hon kräver att landstinget ska betala 400 000 kronor i företagsbot.

Åklagaren kallar in tre chefer från andra landsting där dygnspassen tagits bort som vittnen. Hon vill att Göteborgs tingsrätt utser professor Torbjörn Åkerstedt vid Stressforskningsinstitutet som sakkunnig i målet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö