Domstolarna måste bli säkrare

2011-11-23 10:08 Elisabet Örnerborg  

Många av Juseks medlemmar hos Kronofogden och åklagarväsendet har utsatts för hot och våld. Därför kräver förbundet fler larmbågar och ordningsvakter i domstolarna och att personalen måste få stöd i att hantera frustrerade och arga personer.

- Det är inte acceptabelt att så många blir utsatta och att flera av våra medlemmar får anpassa sina liva på grund av att det finns en hotbild, säger Anna Åkesson, rättspolitisk talesperson på Jusek i en kommentar.

Enligt Juseks undersökning har mer än varannan av Juseks medlemmar anställda hos Kronofogden och drygt var tredje inom åklagarväsendet varit utsatt för hot och våld och skadegörelse under de senaste två åren. Hälften har visserligen svarat att arbetsgivaren också har vidtagit åtgärder för att höja säkerheten. Men för dem som blir utsatta är det oerhört viktigt att stödet fungerar väl, menar Anna Åkesson.

- Här finns det mycket kvar att göra.

Jusek kräver nu fler larmbågar och ordningsvakter och att lokalerna i domstolarna anpassas för att höja skyddsnivån. Stödet till personalen i att hantera arga och frustrerade personer måste öka och det måste finnas regler så att medarbetarna hålls skadeslösa vid exempelvis en tillfällig flytt.

Juseks kräver också en utredning av vad det finns för alternativ till skyddade personuppgifter och att myndigheterna ska utbilda fler presstalespersoner.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen