Dödsolyckorna får fackförbunden att agera

2018-11-15 11:12 Tiina Demargne  
Fem elmontörer har hittills omkommit under 2018. Foto: TT-Bild

Fem elmontörer har fått sätta livet till i år - alla fem anställda vid entreprenörsbolag. Fackförbunden Elektrikerna och Seko kräver nu i ett öppet brev politiska åtgärder och möten med Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket.

Elektrikernas och Sekos respektive ordförande Jonas Wallin och Valle Karlsson anser att olyckor i elbranschen "hamnar mellan stolarna” och att det har sin orsak ii bristfällig samordning mellan myndigheterna. De leder i sin tur leder till brister i dödsfall- och olycksfallsutredningar.


Utdrag ur brevet:

"Våra elmontörer hanterar bl.a. högspänning under svåra förhållanden. Det kan vara storm, snö, kyla och mörker. Bara i år har fem elmontörer fått sätta livet till. Liv som släcktes för fem människor och deras efterlevande, bara för att de gått till jobbet. Att människor får sätta livet till på grund av sitt arbete är oacceptabelt.

Alla fem som omkommit har varit anställda på entreprenadbolag, där man utförde arbete åt nät- och produktionsbolag. Tidigare i år tog vi fram en rapport om just effekterna av de långa entreprenörskedjorna och den hårda konkurrensen vid upphandlingar. Konsekvenserna är tydliga för oss som är verksamma i branschen.

Läs mer: ”Fel myndighet utreder elolyckor”
 

På grund av den situation som råder på elmarknaden med upphandlingar till lägsta pris, som vinns av entreprenadbolagen som inte kan leverera utan att utsätta våra medlemmar för fara, utsätts våra medlemmar för en extrem press. Våra elmontörer jobbar långa pass, reser långa sträckor och tar hand om stora geografiska områden. Ingen tar ansvar, eller vet var ansvaret ligger, när entreprenörer anlitar underentreprenörer som i sin tur anlitar underentreprenörer.

Organisationsmodellen som råder i branschen är riggad för olyckor, och olyckor i vårt yrke är ofta dödliga. Vi behöver se förändringar nu."

 

Fackförbunden kräver:

  • Ett möte mellan myndigheterna och Elektrikerna och Seko.
     
  • Att regeringen tillsätter en statlig utredning med direktiv att föreslå en lagreglering som garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet.
     
  • Att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket utreder de bakomliggande organisatoriska orsakerna till att olyckorna sker i den utsträckning de gör.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö