”De sa inget om riskerna”

2012-02-26 23:00 Elinor Torp  

Tommy Karlsson räddade livet på Gustaf Seppelin Solli. <br/>– Man har fått ett djupt jack i minnet. Varenda gång jag kör in på SSAB:s område kommer bilderna tillbaka, säger han.

Tommy Karlsson hade på känn att något skulle hända. Han jobbar för entreprenören Mekmen och blev inringd av Empower, som in sin tur kallats in av Nordkalk.

– Det var akut. Man slet bara tag i de personer man fick tag på. Ingen kände någon och vi fick aldrig några konkreta direktiv att så här ska ni göra. Det var i princip: Testa er fram och kör på det som funkar!

Enligt Tommy Karlsson sades inte ett ord om riskerna.

– Alltihop är verkligen ett stort frågetecken. Om det hade gått rätt till skulle vi ha samlats vid fem i?stället för sex och satt oss ner och gått igenom jobbet. Vad är det för risker? Hur farlig är kalken? Vilka arbetskläder krävs? Hur ska vi gå tillväga? Men det var ingenting sånt.

– Dessutom var det mest unga killar, i princip direkt från skolbänken.

Tommy Karlsson och hans chef på Mekmen höll i brandslangen medan killarna högg och sprutade på våningen nedanför. När olyckan inträffade hade de tagit en paus.

– Det började ryka i kopiösa mängder. När vi kom ner på våning fem möttes vi av en vit vägg. Jag slet tag i första bästa som skrek, men huden bara gled av.

Tommy Karlsson berättar hur han sög tag i killens kläder istället och slet med honom nerför trappan. Sedan spolade han killen i ögonen.

Det var Gustaf.

– Jag anser att vi fått helt felaktiga direktiv och att den som hade samordningsansvaret, Nordkalk, skulle ha säkerhetsbedömt arbetet, säger Tommy Karlsson och berättar:

–  De första tre nätterna sov jag ingenting. Det gick inte. Så fort jag blundade kom bilderna tillbaka. Nu kan jag jobba igen, men Nordkalk vill jag slippa.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö