Därför dör fler män än kvinnor på jobbet

2012-02-14 14:32 Birgitta Ländin  

Nästan nio av tio anställda som dog på arbetsplatsen 2011 var män. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik som Arbetarskydd har tagit del av.

Mönstret är detsamma år från år, det är en stor majoritet män bland de som avlider till följd av arbetsolyckor. Det totala antalet arbetsolyckor med dödlig utgång ökade något under 2011 jämfört med 2010. Räknar man bara på antalet döda anställda minskade dödsfallen, från 49 (48 män och en kvinna) 2010 till 43 2011. När även egenföretagare och personer anställda av utländska företag räknas in var antalet döda 59 år 2010 och ungefär lika många, 61, 2011.

Mellan åren 1955 och 1995 minskade olyckorna för arbetstagare kraftigt (med undantag för 1994 på grund av Estoniaolyckan) från en nivå på 425 per år till ungefär 60 per år. Efter 1995 har inte så mycket hänt, antalet står stilla på en nivå som många anser är skrämmande hög. Och de drabbade är alltså främst män. Av de 61 som dog på svenska arbetsplatser var 43 anställda i Sverige. Av dessa var 37 män och sex kvinnor.

– Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög, kommenterar Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Samtidigt satsas det nu extra miljoner på kvinnors arbetsmiljö. Det kan tyckas gå på tvärs mot detta faktum, att det är männen som drabbas så hårt att de får sätta livet till?

– Det finns ingen motsättning här. Vi arbetar hela tiden hårt för att förebygga den här sortens olyckor, men nu uppmärksammas också de många belastningsskadorna bland kvinnor i bland annat vården enligt ett extraanslag från regeringen under en treårsperiod. Vi ska naturligtvis prioritera både och.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö