Chefer fälls för arbetsmiljöbrott

2011-10-10 13:32 Ann Norrby  

Att saxliften välte berodde på att det fanns hål i golvet. Två chefer borde ha sett till att hålen täcktes. Elektrikern som föll fem meter har fortfarande besvär efter olyckan. Hovrätten dömer liksom tingsrätten cheferna för arbetsmiljöbrott.

Olyckan inträffade sommaren 2007 på bygget av Coops stormarknad i Karlshamn. Den verkställande direktören för Elinstallationer i Karlshamn AB, där elektrikern var anställd, åtalades tillsammans med den samordningsansvarige för bygget, som var platschef på John Svensson Byggnadsfirma AB.

De båda fälldes av Blekinge tingsrätt och dömdes för arbetsmiljöbrott till 60 dagsböter var. Företagen dömdes att betala 300 000 kronor var i företagsbot. Cheferna och företagen överklagade domen, men vann inget gehör hos Hovrätten över Skåne och Blekinge. Det gjorde inte heller åklagaren som ville att företagsböterna skulle höjas till 500 000 kronor var.

Hovrätten avvisar chefernas åsikt att elektrikern tagit en medveten risk och att de därför inte hade ansvar för olyckan. Domstolen påpekar att det är cheferna som i första hand har arbetsmiljöansvaret och att det krävs starka skäl för att detta ansvar ska minska på grund av vad en arbetstagare själv gjort. Sådana starka skäl fanns inte vid den här olyckan.

Cheferna har inte tagit sitt ansvar för arbetsmiljön, slår hovrätten fast. Platschefen borde bland annat ha sett till att arbetsmiljöplanen anpassades efter en liknande olycka på våren och direktören för elfirman har inte sett till att riskerna med arbetet bedömdes tillräckligt noga.

Hovrätten tycker att tingsrätten bestämt rätt storlek på företagsböterna med hänsyn till att olyckan var allvarlig, men inte mycket allvarlig.

Domen kan överklagas senast den 7 november.

Om domen

Hovrätten över Skåne och Blekinge, dom den 10 oktober i mål B 599-10.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen