Arbetsskador

Chefens inställning avgörande för säkerheten

Om chefen betonar vikten av säkerhet och prioritera det före produktion så förhindras skador och dödsfall på jobbet. Det visar en ny avhandling från Psykologiska institutionen vid Stockholm universitet.

Publicerad

Malin Mattson har i sin avhandling undersökt vilken roll olika ledarskapsbeteenden och aktiviteter har för säkerheten på arbetsplatser.

- För att få en säker arbetsplats så är det inte är tillräckligt att vara en bra chef i allmänhet. Det krävs att chefen tydligt uttalar att säkerheten är viktig, att vissa typer av risktaganden inte är accepterade och att säkerheten alltid ska gå före kravet på produktion när de anställda tvingas prioritera, säger Malin Mattson, nybliven doktor i psykologi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I den delstudie som gjordes inom sjukvården visade det sig att när chefen kommunicerar på fler olika sätt påverkar det hur medarbetarna följer säkerhetsföreskrifter och deras egna initiativ till förbättringar.

- Att anställda rapporterar brister och nästan-olyckor anses som avgörande inom många verksamheter, eftersom det ger en möjlighet att lära mer om vilka beteenden, rutiner eller organisatoriska faktorer som innebär risker, säger Malin Mattson och fortsätter:

- Ett bonussystem med otydligt formulerade mål och fokus på produktion kan innebära ett ökat risktagande. På motsatt sätt kan säkerheten främjas om ett bonussystem används för att tydligt förmedla vikten av att prioritera säkerhet.