Byggolycka prövas av rätten

2011-02-01 09:54 Ann Norrby  

Olyckan vid bygget av järnvägsbron över Älandsfjärden var en följd av medvetet risktagande. Därför står fyra personer åtalade för grova arbetsmiljöbrott i rättegången som inleds i dag, tisdag.

Fem personer föll cirka 20 meter när ena sidan av gjutformen till brons körbana rasade. Två av dem avled och de tre övriga skadades. Utredningen av raset visade att gjutformen av trä var underdimensionerad, att träknektarna var bristfälligt konstruerade och osäkert monterade.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås åtalade två chefer vid Skanska, som var totalentreprenör, den som varit ansvarig för konstruktionen av träknektarna sam en företrädare för tillverkaren. Alla åtalas för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Dessutom yrkade åklagaren sammanlagt 12 miljoner kronor i företagsbot.

Ångermanlands tingsrätt har reserverat åtta dagar för rättegången.

Kan ge fängelse

Grovt arbetsmiljöbrott har fängelse i straffskalan. Straffet för grovt vållande till annans död är fängelse i minst ett år och högst sex år. Vållande till annans död kan ge maximalt två års fängelse.

Nedläggning kan överprövas

Ett beslut om att lägga ned en förundersökning kan överprövas. Prövningen görs av överåklagaren vid Utvecklingscentrum i Malmö, ett av Åklagarmyndighetens tre centra som bland annat ska pröva åklagares beslut. Om det är Arbetsmiljöverket som begär överprövning, måste den göras. Andra krav på överprövning avgörs från fall till fall.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen