åsikter

Byggnads kräver kriskommission

Regeringen behöver tillsätta en kriskommission för att få bukt med de allvarliga arbetsplatsolyckorna, skriver Johan Lindholm.

DÖDSOLYCKOR. Döden på byggena är ett växande problem och branschen behöver en kriskommission för att vända trenden. Det hävdar Johan Lindholm på Byggnads.

Publicerad Uppdaterad

2023 blev ett mörkt år med fler dödsolyckor i arbetslivet än på länge.

”Olyckorna riktar strålkastarljuset på ett samhällsproblem som varken fått tillräcklig uppmärksamhet eller åtgärder. Antalet människor som dör på våra arbetsplatser ökar” skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Byggbranschen, med i genomsnitt en omkommen per månad, är överrepresenterad. Om det hade varit någon annan yrkesgrupp, Johan Lindholm nämner läkare och journalister, så hade en kriskommission sannolikt utlysts för länge sedan.

”Men när det gäller byggnadsarbetare så har makthavarna mest tittat runtomkring sig och hoppats att någon annan ska lösa problemet.”

Johan Lindholm tror inte att de drygt 250 arbetsmiljöinspektörerna kommer att lyckas göra landets 300 000 byggarbetsplatser säkrare.

”Det här handlar inte om enskilda incidenter av slarv. Det är ett systemfel där uppstyckade byggen, långa entreprenörskedjor och ren arbetslivskriminalitet leder till att det systematiska arbetsmiljöarbetet sätts ur spel.”

Byggnads analys är att stress och osund konkurrens följer av de långa kedjorna av underentreprenörer på byggena. ”Hundratals företag trängs med varandra och arbetsmiljöansvaret bollas runt som en het potatis.”

Därför kräver Byggnads att regeringen tillsätter en kriskommission. Denna behöver göra ”en total genomlysning av branschen” skriver Johan Lindholm.

Läs mer: