Arbetsskador

Bristande rapportering om stickskador

Foto: Scanpix

Stickskador i vården är vanligt. Men många sköterskor som sticker sig på nålar låter bli att rapportera. Det blir för stor apparat efteråt med tester och formulär.

Publicerad

Mörkertalet är stort. I en studie som genomfördes av Vårdförbundet 2005 hade 80 procent av 1 000 tillfrågade råkat ut för stick- och skärskador. Men långt ifrån alla anmäler eller söka hjälp.

- Om man blir stickskadad ska man gå och lämna prover på infektionsmottagningen. Det ska även tas prover på patienten så att inte han eller hon bär på någon smitta. Så det är en liten process det här. Det gör att många låter bli, säger Lisa Schmidt, forskare vid Svenska miljöinstitutet.

Hon har intervjuat ett 80-tal stickskadade inom hälso- och sjukvården.

- Många är väldigt oroliga. De som inte är det säger att de har gjort en okulär bedömning av patienten. Är det en gammal kvinna så är risken liten. Man tror sig veta att patienten inte är smittad. Det är dumt. Det är en falsk säkerhet.

Ett EU-direktiv för att minimera riskerna ska vara infört i maj 2013. Då ska medlemsländerna ha sett över rutinerna så att inte vårdpersonalen skadar sig på vassa instrument. Lisa Schmidt letar nu efter goda exempel.

- Först gör jag intervjuer på telefon. Sedan ska jag besöka avdelningar där man gjort åtgärder. Det är ingen vidare spridning på goda exempel tyvärr. Man diskuterar det inte i gruppen och lär inte av varandras misstag. Man pratar helt enkelt inte om de här olyckorna, säger hon.

Det finns de som skadas för att någon annan slarvat. En kollega kan ha lagt en nål så att man sticker sig på den eller stoppat ett vasst instrument fel i diskmaskinen så att man skär sig.

- Vårt projekt ska leda fram till åtgärder och råd hur man undviker skär- och stickskador. Det handlar om: Ändrade rutiner. Organisation. Att man får rätt introduktion, rätt utbildning och handledning. Att man inte blir avbruten och störd i stickmomentet. Sticksäkra redskap, räknar Lisa Schmidt upp.

Ett nålstick innebär risk att drabbas av blodburen smitta som HIV, hepatit B och C.