Bloggkritiken gjorde honom känd

2010-12-28 15:27 Jonas Hållén  
Calle Fridén tvingas lä

Det började med argt ett inlägg i en blogg. Nu har byggnadsarbetaren Calle Fridén blivit hjälte på nätet.

Inlägget om en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats ledde till hot om stämning, men har också hyllats bland bloggare, på Facebook och i andra sociala medier.

En lång rad andra bloggar har länkat till Calle Fridéns ”Utsikt från ett tak”. Antalet besökare har tiodubblats, från 150 till 1 500 läsare om dagen (toppnoteringen den 21 december låg på 3 000)

– Jag har fått ett enormt stöd, säger Calle Fridén.

Han har varit byggnadsarbetare sedan 1979, före detta skyddsombud och lagbas. Vardagsintellektuell med egen, stridslysten blogg.

Skrivandet på nätet började 2006 när sonen frågade vad pappa egentligen sysslade med. Med en enkel mall på bloggverktyget Blogger och en mobiltelefon med kamera började Calle Fridén dokumentera sin och arbetskamraternas vardag.

Favoritämnen är kollektivavtal och arbetsmiljö. Särskilt arbetsplatsolyckor engagerar honom starkt.

För några år sedan ramlade han själv ner från ett tak. Han klarade sig från allvarligare skador tack vare att han bar fallskyddsele och en livlina.

– Jag har sett fallolyckor, krosskador och folk som har skurit av sig fingrarna. För fem år sedan dog en kollega i mina armar. Han fick hjärtinfarkt när han ramlade i en trappa. Belysningen var dålig, berättar han.

På sin blogg har Calle Fridén lanserat idén om en hearing efter varje olycka. Tanken är att arbetsgivare, fack och myndigheter gemensamt ska försöka att ta reda på var ansvaret ligger och rikta ljuset mot riskerna i byggbranschen.

Uttalanden som ”olyckor får man tyvärr räkna med” gör honom rejält ilsken. Liksom hur media slentrianmässigt rapporterar när någon av hans kollegor dödas på jobbet.

– Om en polis eller lärare skadas eller dödas på sin arbetsplats blir det extra nyhetssändningar. Men döda byggnadsarbetare ger inga rubriker, säger Calle Fridén.

Läs blogginlägget i sin helhet här 

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö