Arbetsskador

Arvid Solli: De ljög mig rakt i ansiktet

Gustaf Seppelin Sollis pappa Arvid Solli har gjort sin egen undersökning av olyckan. Den visar att metoden att spruta in vatten i en fortfarande varm kakelugn ifrågasätts av branschen. Foto: Tor Johnsson
Flickvännen Pernilla Lövgren stöttar Gustaf Seppelin Solli som skadades allvarligt i kalkugnsolyckan på Nordkalk. När läkarna på Brännskadecentrum berättade om att han blivit av med fingrarna sa han ”Då behöver jag inte bekymra mig om att klippa naglarna.” Foto: Tor Johnsson

Pappa Arvid Solli jagar förklaringar till olyckan. Att företaget tidigare har använt metoden på Gotland visade sig inte stämma. <br/>– De ljög mig rakt upp i ansiktet, säger han.

Publicerad

Arvid Solli har ringt runt till varenda kalkugn i Skandinavien. Samtliga har svarat honom att arbetsmetoden som använts i Luleå var direkt felaktig. Ugnen skulle ha kylts ner, vilket inte tar ett dygn utan uppemot två veckor.

Även ugnstillverkaren i Schweiz fick ett samtal från Gustafs pappa.

– Vatten kan användas i sparsamma mängder, men det får inte vara för stor fallhöjd under rusan (kalkklumpen). Sedan måste det finnas en arbetsledare som vet vad som ska göras, och hur.

Lars Ström, platschef på Norfrakalk i Verdal i Norge, ger följande kommentar till Arbetarskydd:

– Jag har varit med om en nästan lika stor rusa. Vi kylde ner ugnen flera dagar och injicerade små mängder vatten från undersidan.

Magnus Öhman, produktionschef på SMA Mineral i Filipstad utbrast bara förvånat när Arvid Solli ringde: Hur tänkte de?

Av Nordkalks kommunikationschef fick Arvid Solli veta att metoden att spruta in vatten i en ännu varm kalkugn tidigare använts av företaget.

– ”På Gotland har vi använt den här metoden”, sa hon. Hon ljög mig rakt i ansiktet. Fast det är klart, hon var väl bara felinformerad, säger Arvid Solli som då redan varit i kontakt med platschefen på Gotland, Ola Thuresson, som bestämt förnekat detta.