Arvid Solli: De ljög mig rakt i ansiktet

2012-02-26 23:00 Elinor Torp  

Pappa Arvid Solli jagar förklaringar till olyckan. Att företaget tidigare har använt metoden på Gotland visade sig inte stämma. <br/>– De ljög mig rakt upp i ansiktet, säger han.

Arvid Solli har ringt runt till varenda kalkugn i Skandinavien. Samtliga har svarat honom att arbetsmetoden som använts i Luleå var direkt felaktig. Ugnen skulle ha kylts ner, vilket inte tar ett dygn utan uppemot två veckor.

Även ugnstillverkaren i Schweiz fick ett samtal från Gustafs pappa.

– Vatten kan användas i sparsamma mängder, men det får inte vara för stor fallhöjd under rusan (kalkklumpen). Sedan måste det finnas en arbetsledare som vet vad som ska göras, och hur.

Lars Ström, platschef på Norfrakalk i Verdal i Norge, ger följande kommentar till Arbetarskydd:

– Jag har varit med om en nästan lika stor rusa. Vi kylde ner ugnen flera dagar och injicerade små mängder vatten från undersidan.

Magnus Öhman, produktionschef på SMA Mineral i Filipstad utbrast bara förvånat när Arvid Solli ringde: Hur tänkte de?

Av Nordkalks kommunikationschef fick Arvid Solli veta att metoden att spruta in vatten i en ännu varm kalkugn tidigare använts av företaget.

– ”På Gotland har vi använt den här metoden”, sa hon. Hon ljög mig rakt i ansiktet. Fast det är klart, hon var väl bara felinformerad, säger Arvid Solli som då redan varit i kontakt med platschefen på Gotland, Ola Thuresson, som bestämt förnekat detta.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö