Arbetsskadad: Svårt att känna att jag blivit skäligt ersatt

2016-05-19 10:36 Elisabet Örnerborg  

KAMPEN. Wolgart Alm skulle ta bort ett träd som lagt sig över några elkablar. Det var i februari 2013 och mycket snö. Det gick inte att köra bil den sista kilometern så han fick ta motorsågen och gå. Plötsligt höll inte skaren.Afa erkände till slut att följderna av genomtrampet är en arbetsskada.

Han måste bära motorsågen och annat han behövde för att göra jobbet när han gick rätt ut i terrängen. Snön låg meterhög, ibland bar skaren, ibland inte. Wolgart Alm trampade igenom.

Hur kändes det?

– Det knäckte till i nacken. Jag försökte göra jobbet, men jag mådde väldigt risigt. Jag trodde att det var vätskebrist och gick tillbaka till bilen och drack vatten. Det blev inte bättre. Jag åkte hem och låg på soffan en vecka med ont i nacken, ont i huvudet och ingen aptit.

Vad gjorde du sedan?

– Jag gick till Previa som sjukskrev mig. På tisdagen tio dagar efter händelsen vaknade jag på morgonen av att jag såg dubbelt. Då ringde vi sjukhuset, min fru är sjuksköterska. Vi var rädda att det kunde vara en stroke eller en tumör. Efter tre månader stod det klart att jag fått en läcka på ryggmärgen mellan nackkotorna som kan leda till tryckförändring i skallen och blödning mellan hjärnhinnorna. Jag blev långsamt bättre, fick köra bil igen efter midsommar. Men på semestern drabbades jag av en fruktansvärd huvudvärk. Jag blev inlagd och sjukskriven till i början på december 2013. Jag måste undvika att anstränga mig, undvika att hetsa upp mig.

Kan du fortsätta jobba som kabeltekniker?

– Nej, jag fick jobba på kontoret i Stockholm först. Nu jobbar jag i Uppsala som projektör. Jag har en bra arbetsgivare. Min arbetsgivare har hanterat det här så bra man kan kräva och tagit vara på den kompetens jag har.

Anmälde du arbetsskadan?

– Ja, jag talade med skyddsombudet också och arbetsledaren skrev på anmälan, det var inga problem med det. Eftersom jag fortsätter att jobba heltid och inte har fått någon lönesänkning kan jag inte komma ifråga för livränta. Men då jag omfattas av TFA (trygghetsförsäkringen vid arbetsskada) ville jag ha ersättning från Afa Försäkring. Men de såg först inget samband mellan att jag hade gått på snön och mina skador. Det var det som retade upp mig mest. Via mitt fack Seko fick jag hjälp från Lise-Lotte Sjöstedt på LO-TCO Rättsskydd, som drivit mitt ärende.

Nu har du fått den ersättning du ville ha?

– Jag har fått en engångsersättning. Men det är svårt att bli nöjd och känna att jag blivit skäligt ersatt. Afa Försäkring har inte tagit hänsyn till de sociala konsekvenserna. Det är en stor del av mitt liv som gått till spillo. Jag har tränat killar i handboll i 40 år, det har jag fått lägga ner. Livet har blivit fan så mycket tråkigare. Jag har svårt med buller och mycket intryck. Jag har ofta huvudvärk och tjut i öronen, det är ingen vanlig tinnitus som sitter i örat. Jag har fått tinnitus på grund av en skada i hjärnan.

Wolgart Alm

Yrke: Förut kabeltekniker, nu projektör hos samma arbetsgivare.

Ålder: 61 år.

Skada: Idiopatisk interkraniell hypotension; en läcka på ryggmärgen mellan nackkotorna som medför tryckförändring i skallen och blödning mellan hjärnhinnorna.

Fick rätt: Afa bedömde först att det inte fanns något samband mellan olycksfallet och diagnosen. LO-TCO Rättsskydds jurist hävdade med stöd av det som framkommit på neurologen och ett utlåtande från en professor att det fanns ett samband. År 2014 betalade Afa ut ersättning för inkomstförlust under sjukskrivnings­tiden och för sveda och värk. Och nu en engångssumma för medicinsk invaliditet.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö