Arbetsskada: Så gör du – steg för steg

2015-12-29 23:00 Elisabet Örnerborg  
Foto: Jörgen Appelgren

Har du skadat dig i ett olycksfall på jobbet? Har du jobbat för mycket och gått in i väggen, lyft samma bunt ett otal gånger tills det inte gick längre eller varit utsatt för farliga ämnen i ditt arbete?

Eller har du som är skyddsombud eller arbetsgivare en kollega eller anställd som har drabbats? Så här får den drabbade ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

 

Läs mer: Så beställer du extranumret om arbetsskador

1 Anmäl skadan!

1. Arbetsgivaren ska anmäla arbetsskadan till Försäkrings­kassan, som skickar en kopia till Arbetsmiljöverket som för statistik över arbetsskade­anmälningarna.

www.forsakringskassan.se finns blankett att ladda ned för detta.

2. Beror skadan på en arbets­olycka ska det stå var den inträffade, vad den skadade arbetade med då olyckan hände och sedan en utförlig beskrivning av olycksförloppet, vilka maskiner eller kemikalier som var inblandade och varför olyckan hände.

3. Är det fråga om arbetssjukdom ska arbetsförhållandena och arbetsuppgifterna som misstänks ha orsakat besvären beskrivas utförligt. Hur ofta måste buntarna lyftas och hur tunga var de? Om det är fråga om psykosociala eller organisatoriska problem ska dessa beskrivas.

4. Du som är skadad ska själv fylla i händelseförloppet och du har tolv tomma rader på dig. Vilka faktorer som misstänks ha orsakat besvären ska också fyllas i.

5. Arbetsgivaren ska skriva under anmälan. På blanketten finns också plats för skyddsombudet och den skadade att skriva under på att de tagit del av anmälan.

2 Ansök om ersättning!

1. Du som har skadats ska sedan själv ansöka om ersättning/livränta hos Försäkringskassan för att få pengar från arbetsskadeförsäkringen. På www.forsakringskassan.se finns ansökningsblankett för detta, eller så kan du gå in på närmaste försäkringskassekontor och hämta blankett.

2. Skicka ansökan till Försäkringskassans inläsningscentral, adressen står på blanketten. Via Mina sidor hos Försäkringskassan går det också att göra en digital ansökan. Från inläsningscentralen skickas den sedan vidare, beroende på var du bor, till någon av de fyra kassor som är specialiserade på arbetsskador. De fyra kontoren finns i Stockholm, Örebro, Malmö och Göteborg.

3. Försäkringskassan prövar bara ansökningar om ersättning/livränta för inkomstbortfall där den skadades arbetsförmåga bedöms vara varaktigt nedsatt.

I praktiken betyder det att du har beviljad sjuk­ersättning.

4. Har du fått en tandskada i arbetet eller behöver du särskilda hjälpmedel på grund av din skada ansöker du om den ersättningen från arbetsskadeförsäkringen via samma blankett.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö