Arbetsmiljöverket granskar olyckor på bemanningsföretag

2016-09-07 10:00 Lena Gunnars  
Arbetsmiljöverket ska främst granska brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på arbetsgivares introduktionsansvar. Foto: All Over Press

Bemanningsbranschen drabbas av fler arbetsolyckor jämfört med andra anställda, hävdar Arbetsmiljöverket. Nu ska myndigheten granska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete.

Drygt 67 000 personer i Sverige är bemanningsanställda. Samtidigt ökar antalet arbetsolyckor i branschen, hävdar Arbetsmiljöverket. Det är främst fallolyckor, belastningsskador och olyckor med transportverktyg och handverktyg som anmäls till verket.

Bland kvinnorna dominerar fall - och belastningsskador. I höst ska Arbetsmiljöverket inspektera 400 arbetsställen. 100 av dem ska göras bemanningsföretag och 300 på deras kundföretag i olika branscher.

”Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar”, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen vid Arbetsmiljöverket.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö