Arbetsskador

"Arbetsmiljöverket
hinner inte
ut i tid till asbestjobb"

Respekten för asbest hos företagen har minskat. Det är resultatet av Arbetsmiljöverkets tillsyn.</br>- Samtidigt sa man ingenting om att man försvårat tillsynen internt på myndigheten, säger Per-Arne Mattsson, inspektör i Falun.

Publicerad

Nyligen visade det sig att vart femte asbestarbete är olagligt. Företagen struntar i att skaffa tillstånd för att sanera. Arbetsmiljöverket upptäckte det vid en stor tillsyn. Säkerhetsbrister fanns vid 60 procent av asbestarbetena. Det slarvas mycket med andningsskydd och med att sanera arbetskläder, konstaterade myndigheten.

Nu visar det sig att Arbetsmiljöverkets egen organisation gör att inspektörerna inte alltid hinner stoppa farliga jobb. Det är myndighetens egen inspektör Per-Arne Mattsson vid distriktet i Falun som försökt uppmärksamma cheferna på detta. Den 20 december 2012 skrev han ett brev om riskerna till Arbetsmiljöverkets ledning. Där beskrev han följderna av att alla anmälningar första ska registreras på huvudkontoret, sedan skickas vidare till distrikten. "Införandet av en ingång har inneburit sämre möjlighet att inspektera asbestarbeten och fler arbeten med rivning av asbest kommer att utföras utan möjlighet till inspektion", varnar han i mejlet.

Reglerna säger att företagen måste ansöka om tillstånd i det distrikt asbestarbetet ska utföras. Ansökan ska ha inkommit till distriktet senast två arbetsdagar innan rivningen påbörjas. I dag fastnar uppgifterna på huvudkontoret i Stockholm, enligt Per-Arne Mattsson. Distrikten får alltså inte reda på att rivningsarbeten pågår i tid, hävdar inspektören. Eftersom asbest är bevisat farligt även vid låg exponering är det allvarligt, menar Per-Arne Mattsson.

De små vassa asbestfibrerna i kroppen försvinner inte. Det tar 15 till 30 år att utveckla lungsjukdomarna. Den som drabbas av asbestos eller pleuraplack blir kraftigt handikappad på grund av den försämrade lungfunktionen. Lungcancer och den dödliga cancersjukdomen mesoteliom i lungor eller bukhinna är andra obotliga följder.

Arbetsmiljöverket går nu vidare och kontrollerar de drygt 400 företag som i dag har tillstånd att asbestsanera. Men problemet kvarstår. Att handlingarna går via Stockholm försvårar jobbet för myndighetens egna inspektörer ute i landet.