Arbetsgivare friad för 17-årings drunkning

2014-06-02 09:05 Ann Norrby  

Isen på tjärnen höll inte för skogsmaskinen. En 17-årig praktikant drunknade. Varför 19-åringen som körde maskinen hamnat vid sidan av vintervägen utreder inte tingsrätten. Men domstolen slår fast att åklagarens förklaring inte håller och friar därför arbetsgivaren.

Olyckan hände i samband med att den anställde skulle trampa upp en vinterväg i ett myrområde i utanför Idre i Dalarna. Han använde en skogsmaskin och hade med sig praktikanten i hytten.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalade en av styrelseledamöterna i Flötningen Skog AB där 19-åringen var anställd. Åklagaren ansåg att arbetet inte var tillräckligt noggrant riskbedömt. Om det hade varit det, hade vägen varit bättre utmärkt och då hade det funnits en karta i den GPS som fanns i maskinen, hävdade åklagaren.

Men Mora tingsrätt kommer fram till att maskinföraren borde ha sett vägen trots att den inte var utmärkt, eftersom han körde av den på tillbakavägen när den var helt nytrampad. Domstolen hävdar också att en GPS inte är så exakt att en karta i den hade förhindrat olyckan.

Eftersom åklagaren inte har hävdat att olyckan berodde på att 19-åringen var oerfaren, avstår domstolen från att bedöma om arbetsgivaren borde ha sett till att en mer erfaren person fick göra arbetet. Tingsrätten bedömer inte heller om riskbedömningen i förväg var tillräcklig.

Om domen

30 maj 2014, Mora tingsrätt, mål B 1256-12.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö