Arbetsskador

Arbetsgivare friad för 17-årings drunkning

Isen på tjärnen höll inte för skogsmaskinen. En 17-årig praktikant drunknade. Varför 19-åringen som körde maskinen hamnat vid sidan av vintervägen utreder inte tingsrätten. Men domstolen slår fast att åklagarens förklaring inte håller och friar därför arbetsgivaren.

Publicerad

Olyckan hände i samband med att den anställde skulle trampa upp en vinterväg i ett myrområde i utanför Idre i Dalarna. Han använde en skogsmaskin och hade med sig praktikanten i hytten.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalade en av styrelseledamöterna i Flötningen Skog AB där 19-åringen var anställd. Åklagaren ansåg att arbetet inte var tillräckligt noggrant riskbedömt. Om det hade varit det, hade vägen varit bättre utmärkt och då hade det funnits en karta i den GPS som fanns i maskinen, hävdade åklagaren.

Men Mora tingsrätt kommer fram till att maskinföraren borde ha sett vägen trots att den inte var utmärkt, eftersom han körde av den på tillbakavägen när den var helt nytrampad. Domstolen hävdar också att en GPS inte är så exakt att en karta i den hade förhindrat olyckan.

Eftersom åklagaren inte har hävdat att olyckan berodde på att 19-åringen var oerfaren, avstår domstolen från att bedöma om arbetsgivaren borde ha sett till att en mer erfaren person fick göra arbetet. Tingsrätten bedömer inte heller om riskbedömningen i förväg var tillräcklig.

Om domen

30 maj 2014, Mora tingsrätt, mål B 1256-12.