krönika

Anmälda eller godkända?
Statistiken ger inte hela bilden

Journalisten Mattias Davidsson, Arbetarskydd

KRÖNIKA. ”Det verkliga antalet människor som skadats av brister i arbetsmiljön undflyr oss”, skriver Mattias Lahti Davidsson om den förbannade lögnen.

Lögn, förbannad lögn och statistik. Detta drastiska komparativ brukar tillskrivas författaren Mark Twain. Men han påstår i sin självbiografi att den brittiske premiärministern Benjamin Disraeli var upphovsmannen. Emellertid finns inte citatet i någon av statsmannens skrifter eller brev. Kanske har Twain feltolkat ekonomen och politikern Leonard Henry Courtney som i ett tal 1895 sa:

”After all, facts are facts, and although we may quote one to another with a chuckle the words of the Wise Statesman, ‘Lies—damn lies—and statistics,’ still there are some easy figures the simplest must understand, and the astutest cannot wriggle out of.”

Kanske trodde Twain att Courtney med uttrycket ”Wise Statesman” hänvisade till Disraeli? Vem vet! Faktauppgifter är luriga. Helt klart är det en utmaning att tolka statistik. Och i synnerhet när man studerar arbetsskadestatistik.

Det svåra är att försöka klura ut om anmälningsbenägenheten förändras över tid ...

I juni har två tunga statistikkällor på arbetsmiljöns område publicerats. Källorna är av högsta tillförlitliga rang: Arbetsmiljöverket respektive parternas försäkringsbolag Afa.

Den 14 juni presenterade den statliga myndigheten den officiella statistiken över anmälda arbetsskador. Nyckelordet här är ”anmälda”. Det svåra är att försöka klura ut om anmälningsbenägenheten förändras över tid och om mörkertalen, för sådana finns alltid i anmälningsstatistik, ökar eller minskar.

Några dagar tidigare, den 12 juni, offentliggjordes Afa Försäkrings rapport om Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Här är det inte fråga om anmälningar utan om godkända skador. Men se upp med ordet ”godkända”! Det luriga här är att genomskåda regelverken, det finns flera, som gallrar bort vissa anmälningar men erkänner samband arbete-skada i andra fall. Det är rent juridiska konstruktioner, ofta genomdrivna av ekonomiska snarare än medicinska skäl.

Det verkliga antalet människor som skadats av brister i arbetsmiljön undflyr oss. Det handlar inte om att någon medvetet försöker ljuga. Men statistiken ger inte hela sanningen, om man ska uttrycka sig försiktigt.

Alla som tar fram och presenterar statistik har ett betydande ansvar att påminna om osäkerheten, mörkertalen och felkällorna. Annars kan de exakta siffrorna i prydliga staplar och kurvor framstå som kalla fakta och fungera vilseledande. Det visste man redan på Mark Twains tid.

Läs mer: