Allt fler anmäler arbetssjukdomar till Afa

2016-04-25 10:33 Karin Nilsson  
-Det anmäls många psykiska sjukdomar som inte kan prövas av Afa förrän Försäkringskassan har prövat ärendena, berättar Anna Weigelt, analytiker på Afa. Foto: Karin Nilsson

Fler anmäler arbetssjukdomar och fler anmäler en psykisk diagnos som arbetssjukdom, visar nya siffror från Afa Försäkring.

På fem år har antalet anmälningar om arbetssjukdomar till Afa Försäkring mer än fördubblats. Det visar en ny rapport från Afa, som presenterades vid ett seminarium i Stockholm i dag. År 2009 anmäldes knappt 4 000 arbetssjukdomar och 2014 var motsvarande antal drygt 9 200. Ökningen beror bland annat på att det sedan 2012 går att anmäla arbetssjukdomar via webben.

Efter att antalet godkända arbetssjukdomar har minskat under perioden 1994 till 2014 ökar det nu något, konstaterar Afa. Under 2012 och 2013 syns en svag ökning av antalet godkända arbetssjukdomar.

En annan trend är att fler anmäler sjukskrivning på grund av en psykisk diagnos som arbetssjukdom. Tillsammans med besvär i rörelseapparaten är de psykiska sjukdomarna de största diagnosgrupperna bland anmälningarna hos AFA. Men andelen av de anmälningar vilka godkänns som arbetssjukdomar är lägre än för övriga diagnoser.

-Det anmäls många psykiska sjukdomar som inte kan prövas av Afa förrän Försäkringskassan har prövat ärendena. Så hur många av de här som kommer att godkännas framöver återstår att se, säger Anna Weigelt, analytiker på Afa.

Vad är en arbetssjukdom?

- en sjukdom som kan uppkomma eller försämras till följd av arbetet eller arbetsförhållandena.

- kan exempelvis vara tungt arbete som kan orsaka rygg - eller ledbesvär, vibrationer, farliga ämnen eller buller.

- en arbetssjukdom räknas, liksom arbetsolycksfall och färdolycksfall som en arbetsskada

Källa: Afa

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö