Arbetsskador

Alkolås kopplas till nyckelskåp

Beslutet om alkolås påverkar cirka 12 000 brevbärare över hela landet. Foto: Scanpix

Brevbärarna måste blåsa alkolås när de ska ut på sina rundor, oavsett om de åker bil, cyklar eller går. Annars öppnas inte nyckelskåpen där nycklarna till fordon och fastigheter finns. – För mig är det självklart att vara nykter på jobbet, säger Mari-Anna Olsson, brevbärare på Posten i Falun.

Publicerad

Beslutet om alkolås på nyckelskåpen har tagits på central nivå inom Posten, som har cirka 12 000 brevbärare över hela landet.

– Vi vill försäkra oss om att medarbetarna är nyktra ute i trafiken, säger Anette Eriksson på Postens pressavdelning.

Enligt fackförbundet Seko:s brevbärarklubb i Dalarna är reaktionerna från chefer och brevbärare skiftande.

– Vissa tycker att det är integritetskränkande och andra bryr sig inte, säger Peter Wahlman, ordförande i klubben. 

Själv skulle han hellre se att alkolåsen sattes i bilarna, eftersom det är förbjudet enligt lag att köra bil onykter. Samma hårda krav gäller inte för cykling till exempel.

– Men nycklarna ska ändå sitta i samma skåp, säger han.  

 Peter Wahlman menar att brevbärarna nu sätts under lupp.

– Hårddraget kan man se det så. Även chefer och kontorsanställda ska ju vara nyktra på jobbet, men de behöver inte blåsa i någonting, säger han.

Innan alkolåsen kopplas in ska han komma överens med produktionscheferna i Dalarna om var i lokalerna nyckelskåpen ska stå.

– En del sitter mitt i lokalerna. Det är ungefär som att sätta en röd lampa som blinkar i taket så fort någon eventuellt skulle blåsa rött, säger han. 

Mari-Anna Olsson är brevbärare på Posten i Falun. Hon kör oftast bil i jobbet. I bland blir det moppe eller elbil. Hon ser bara positivt på Postens beslut.   

– För mig är det självklart att vara nykter på jobbet, oavsett om jag ska framföra ett fordon eller inte. Det är en trygghet att veta att arbetskamraterna också är det, säger hon.