26-åring omkom på bygge

2009-02-06 13:39 Per Turesson  

En 26-årig träarbetare omkom när en lyftögla brast och han fick en betongpelare över sig. Olyckan skedde torsdagen den 5 februari vid uppförandet av en ny vårdbyggnad till Centrallasarettet i Västerås.

Arbetet utförs av NCC Construction Sverige AB, där den omkomne var anställd.

Man skulle montera en 3,5 meter lång och 1,9 ton tung betongpelare stående på ett betongfundament. Pelaren hölls av en kran och var kopplad i en lyftögla på pelarens topp. Då brast öglan. Pelaren välte år sidan och 26-åringen fick den över sig.

- I pelartoppen fanns en ingjuten M16-hylsa som lyftöglan bultades i. Brottet på godset var inte i själva öglan utan i nivå med pelartoppen, berättar Bo Karlsson, affärschef för NCC i Stockholm – Mälardalen.

Pelaren hade lyfts i öglan hela vägen från upplag till fundamentet. Men det var alltså först när den skulle monteras som öglan brast.

Polisen har tagit öglan i beslag.

I nästa vecka kommer Arbetsmiljöverket att närmare utreda olyckan.

Per Turesson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen