Arbetsskadeförsäkringar

Kan Miljöpartiet påverka sjukförsäkringen?

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Foto: Fredrik Hjerling

Kritik av alliansregeringens sjukförsäkring gav de rödgröna en viss kraft att spurta sista veckan av valrörelsen. När de borgerliga partierna nu ser ut att bilda minoritetsregering, står sjukförsäkringen återigen i centrum.

Publicerad

På måndagen träffade Miljöpartiets språkrör Fredrik Reinfeldt. Efter mötet förklarade Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att de hade avböjt ”möjligheten att bli formaliserat stödparti genom en bred uppgörelse med regeringen”.

Däremot kommer partiet att söka lösningar med alliansen i enskilda sakfrågor i riksdagen. I synnerhet gäller det asyl- och flyktingpolitiken för att blockera Sverigedemokraterna.

Sjukförsäkringen talade man inte om. Politikområdet har de rödgröna fördjupat sitt samarbete kring inför valet. Avståndet till regeringen Reinfeldt tycktes stort. Men i förra veckan signalerade Centerpartiet och Folkpartiet att man kan tänka sig en omprövning av reformerna i försäkringen.

- Vi måste göra en översyn och justera en del. Vi har sett en del fall som vi har svårt att försvara och förklara, sade Maud Olofsson till Rapport.

Även Folkpartiets Barbro Westerholm talar om att ”slipa av kanterna”. Kristdemokraterna hakade på, och fastän Moderaterna avvisar alltsammans, visar händelseutvecklingen att sjukförsäkringen fortsatt finns högst upp på den politiska dagordningen.

Utredningen ”Hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet” som regeringen tillsatte före sommaren har sitt uppstartsmöte den 7-8 oktober. I den parlamentariska utredningen företräder Gunvor G Ericson Miljöpartiet.

- Jag hoppas på fria diskussioner. Men direktiven bygger på rehabiliteringskedjan, säger hon.

Gunvor G Ericson välkomnar omsvängningen som de tre mindre borgerliga partierna tycks göra, men betonar att Fredrik Reinfeldt inte kommit med någon som helst inbjudan att diskutera sjukförsäkringen. Själv har hon de utgångspunkter som också gällt under det rödgröna samarbetet.

- Jag hoppas att Alliansen är beredd att se att rehabiliteringskedjan slår fel, säger Gunvor G Ericson.

Att hon är kritisk till hur Försäkringskassan instruerats att göra arbetsförmågebedömningarna är ingen hemlighet. Inte heller att Miljöpartiet är motståndare till den bortre parentes som den så kallade 550-dagarsregeln utgör.

- Och att man vid 180 dagars sjukskrivning ska få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden: är det rimligt? Frågar Gunvor G Ericson retoriskt.

Allt detta är grundläggande komponenter i den borgerliga regeringens rehabiliteringskedja. Därför är Gunvor G Ericson inte speciellt optimistisk om en faktisk omsvängning.

- Jag tror regeringen är väldigt förtjust i sin rehabkedja. Lite förblindad, faktiskt. Man ser inte eller vill inte se alla de människor man offrar på vägen, säger Gunvor G Ericson.