Övriga Nyheter

”Vad har vi för rutiner när champagne öppnas?”

En anställd skadade sig ombord, vid öppnandet av en champagneflaska, under långflygningen. Skyddsombudet är mycket kritisk till företagets hantering av olyckan. Foto: IBL Bildbyrå /Alloverpress

Vid långflygningen med det tyska flygbolaget Tui Fly skadade sig en i besättningen på champagnekorken när flaskan öppnades. Unionens skyddsombud är mycket kritisk till hur flygbolaget hanterade arbetsskadan. 

Publicerad

Skyddsombudet vill ha tydliga besked:

”Vad har vi för rutiner i handhavandet av öppning av champagne? Vad sägs på grundkursen till nyanställda?”

Hur svårt den anställde skadade sig framgår inte av handlingarna till Arbetsmiljöverket. Men uppenbarligen var vederbörande tvungen att uppsöka läkare utomlands och själv ligga ute med kostnaderna för det.

”Detta var inget tillbud utan en allvarlig arbetsskada på en anställd under arbetstid vilket hade kunnat leda till en fara för en ung människas hälsa”, skrivet skyddsombudet.

Enligt skyddsombudet var detta en av de allvarligaste händelserna de senaste åren. Hon är också kritisk till att planets kapten ”visade noll intresse för att engagera sig trots sin arbetsledande ställning”.

Flygbolagets ledning försvarar sig med att det finns mycket tydliga instruktioner för hur champagneflaskor ska öppnas ombord:

”CAUTION:
Please be aware due to the pressure in the cabin and the bottle you should make sure that you turn your face to the side away from the bottle to minimize the risk of injury.” 

Arbetsgivaren kommer också med ett förslag om mer info till de anställda om öppnandet:

”Mitt förslag till skyddsombuden är att vi kommer ut med en info där vi är tydliga med att man vrider bort sitt ansikte från flaskan då denna incident endast kan ha uppkommit genom att crew har tittat ner på flaskan samtidigt som hon öppnade den.”

Skyddsombudet vill att man ska undersöka om det finns champagneflaskor med skruvkapsyl på marknad som man kan byta till.