Nyhetsarkiv

Testförare fick arbetsskada godkänd efter fyra års kamp

Elizabeth Östman, förbundsjurist, LO-TCO Rättsskydd.

Mannen testade personbilar under 24 år och ådrog sig ryggbesvär. Efter nära fyra års kamp mot Försäkringskassan fick han rätt och ryggbesvären godkändes som arbetsskada. – Vi är verkligen jätteglada, inte minst för medlemmen som kämpat i så många år, säger förbundsjuristen Elizabeth Östman, på LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad

LO-TCO Rättsskydd har sedan juli 2014 hjälpt den drygt 60-åriga medlemmen i fackförbundet IF Metall att få sina ryggbesvär godkända som arbetsskada. Ärendet har omprövats och gått via förvaltningsrätten till kammarrätten, efter överklagande från Försäkringskassan.

– Det var en ovanligt lång handläggning. Kammarrätten valde att ta in ytterligare ett sakkunnigutlåtande som var till medlemmens fördel. Efter det var det nog väldigt svårt att komma fram till en annan slutsats, säger Elizabeth Östman till Arbetarskydd.

Under 24 år utsattes mannen för helkroppsvibrationer i sitt arbete som testförare. Frågan var om vibrationerna kunde ha förvärrat de ryggbesvär som han redan hade.

Försäkringskassan hävdade att exponeringen kunde ha förvärrat ryggbesvären endast under en kortare period om högst ett par dagar. Försäkringskassan anförde också att det saknades koppling mellan vibrationerna och de varaktiga besvären.

Rättens sakkunniga ortopedspecialist konstaterade däremot att den mångåriga tjänstgöringen som testförare gav stöd för att godkänna medlemmens besvär som en arbetsskada.